Ova pogača će mnoge vratiti u detinjstvo
Za masnu pogaču "sunce" vam je potrebno testo koje se umesi od brašna, mleka, vode, kvasca, šećera, soli i ulja.
Nakon što testo naraste, razvlači se kora, seče na kolutove, maže margarinom i slaže u podmazanu šerpu tako da se dobije oblik suncokreta (veći kolutovi spolja, manji unutra).
Na kraju se pogača premaže jajetom, pospe susamom i peče na 200 stepeni oko pola sata.
Sastojci:
- 1 kg mekog brašna
- 3 dl tople vode
- 2.5 dl toplog mleka
- 250 g margarina
- 40 g svežeg kvasca
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 100 ml ulja
- 2 jajeta (za testo) + 1 za premazivanje
- Susam ili mak za posipanje
Priprema:
- U toplo mleko izmrvite kvasac, dodajte šećer i ostavite da kvasac nadođe.
- U posudu sa brašnom dodajte aktiviran kvasac, so, ulje i vodu. Zamesite glatko testo. Pokrijte krpom i ostavite da naraste oko pola sata.
- Pobrašnite radnu površinu i razvucite testo na debljinu prsta. Čašama različitih veličina (veća za spoljašnje latice, manja za unutrašnje) izvadite kolutove. Umesto kuglica možete koristiti i veće delove testa, koje ćete takođe mazati margarinom.
- U dublju šerpu, koju ste premazali margarinom, slažite kolutove počevši od najvećih na obodu, pa manjih ka centru, mažući svaki kolut margarinom. U sredinu stavite kuglicu od testa, takođe premazanu margarinom. Zatim poređajte manje krugove u sredini i na kraju male, urolane komadiće testa, takođe premažite margarinom. Zasecite svaku lopticu po sredini tako da se dobije lepši izgled
- Ostavite pogaču da naraste još 15 minuta.
- Premažite je umućenim jajetom, pospite susamom ili makom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta, dok ne dobije lepu zlatnu boju.
Bonus video:
Zasladite se slaninom
( Glossy, Ilić Milica )




