neodoljive

Originalan recept za STARINSKE BUHTLE sa džemom: Mekane su poput oblaka, a nadev možete menjati po želji

0

Ako volite pikanterije od testa ovaj recept obavezno sačuvajte 

foto: Shutterstock / Bambico
foto: Shutterstock / Bambico

Sećate li se mirisa tek ispečenih mekanih buhtli sa vašim omiljenim džemom? Ako vam već na samu pomisao kreće voda na usta obavezno isprobajte ovaj recept.

 

Za njegovu pripremu vam je potrebno malo vremena, ali sav trud će se isplatiti kada počnu da se tope pod vašim nepcima

 

Za pripremu ovog jednostavnog slatkog testa potrebno vam je:

 

 

Za testo:

 

  • 500 g brašna
  • 1 svež kvasac
  • 1 jaje
  • 2 žumanceta
  • 100 g maslaca (na sobnoj temperaturi)
  • 5 kašika šećera
  • 300 ml mleka
  • pola kašičice soli

 

Za filovanje:

 

  • džem po izvoru
  • malo prah šećera 
  • 100 g otopljenog maslaca

 

Starinski recept za nedoljive buhtle sa džemom
Starinski recept za nedoljive buhtle sa džemom foto: Shutterstrock / mythja

 

Priprema:

 

U mlako mleko staviti malo šećera, kvasac i malo brašna i izmešati. Ostviti par minuta dok se ne uspenuša, a onda smesu dodati u brašno. Lagano promešajte pa dodajte 1 jaje, šećer, so i zamsite testo. Ostaviti ga sa narasta.

 

Kad poraste treba ga na pobrašnjenoj dasci razviti u rolat i onda seći komade široke oko 2 prsta. Rastanjiti ih i puniti džemom. Ako volite da budu punije onda stavljajte obilo džem, a ako ne volite da budete mnogo onda stavljajte po 1 malu kašičicu. Za ovu poslasticu koristite neki gušći džem da ne bi cureo napolje prilikom pečenja i jedenja.

 

Ovako se prave najukusnije buhtle sa džemom
Ovako se prave najukusnije buhtle sa džemomfoto: Profimedia

 

Oblikujte testo u loptice, pa svaku umočite u rastopljeni maslac i ređajte u pleh jednu do druge. Ostavite između malo prostora da bi imale mesta da narastu i lepo se ispeku.

 

Kad ste poređali ceo pleh umutite žumanca i premažite buhtle odozgo. Onda ih pustite oko pola sata da malo narastu i stavite u rernu da se ispeku. Potrebno im je oko pola sata.

 

Nakon toga buhtle izvadite, ostavite da se malo prohlade pa ih pospite prah šećerom.

 

makonda-tracker