Ako ove godine pripremate posnu slavsku trpezu, evo predloga za ukusna, a brza predjela koja će oduševiti sve vaše gost.e
Nekada domaćice strahuju šta da pripremaju kada krsna slava "padne" u sredu ili petak, pa bi slavska trpeza trebalo da bude posna, ali to je bez razloga.
Toliko je ideja i raznovrsnih kombinacija da ćete samo uz malo truda i vremena, pripremiti odličan jelovnik koji će oduševiti vaše goste.
Danas vam predstavljamo recepte za 3 posna predjela:
Kuglice sa tunjevinom
Sastojci:
- 4 veća krompira
- 125 gr posnog margarina
- 100 gr pečenog susama
- 2 kisela krastavčića
- 1/2 konzerve tunjevine
Priprema:
Skuvati krompir, pa ocediti, dodati margarin i umutiti mikserom dok je još topao.
Potom dodati 50 gr pečenog susama, sitno iseckane krastavčiće i tunjevinu oceđenu od masnoće. Posoliti po ukusu i sve dobro izmešati.
Od dobijene smese, praviti kuglice i valjati u preostali susam.
Posna salata sa makaronama
Sastojci:
- 1 pakovanje posnih makarona
- 1 pakovanje šampinjona
- 1 pakovanje kukuruza šećerca
- 200 gr posnog kačkavalja
- 600 gr posnog majoneza
- 100 gr susama
Skuvati makarone i kukuruz, pa procediti i ohladiti.
Očistiti pečurke i oprati. Iseckati ih na kockice i propržiti na malo ulja i na laganoj vatri.
Pred kraj ubaciti kašičicu vegete, malo bibera i origana.
Kad su gotove, skloniti ih sa vatre i pustiti da se prohlade. Ocedite ih od ulja.
Kad su se svi sastojci prohladili, sjedinite ih sve
Rolat sa blitvom od oblandi
Sastojci:
- 1 list velike oblande
- 200 gr blitve
- 1 glavica crnog luka
- 4 čena belog luka
- 1 srednji krompir
- 2 kašike gustina
- 2 dcl sojinog mleka
Priprema:
Prodinstati sitno isečen crni luk, a kad postane staklast, dodati blanširanu i iseckanu blitvu.
Kada tečnost ispari, dodati gustin koji se razmutili u sojinom mleku i prokuvati 3-4 minuta da se zgusne.
Skloniti sa šporeta, pa dodati pire od kuvanog krompira.
Umešati sitno seckan beli luk, posoliti i filovati omekašli oblandu.
Uviti u rolat i ostaviti ga da se stegne pre sečenja.
BONUS VIDEO
POSKUPLJENJE RIBE TOKOM POSTA I SEZONE SLAVA: Ovo su najtraženije vrste i njihove cene





