za posnu slavu

Sočne kuglice, kremasta salata & zdrav rolat: Fantastične ideje za 3 preukusna, a brza posna predjela (RECEPTI)

0

Ako ove godine pripremate posnu slavsku trpezu, evo predloga za ukusna, a brza predjela koja će oduševiti sve vaše gost.e

Posna salata sa makaronama
Posna salata sa makaronamafoto: Shutterstock/Sergii Koval

Nekada domaćice strahuju šta da pripremaju kada krsna slava "padne" u sredu ili petak, pa bi slavska trpeza trebalo da bude posna, ali to je bez razloga. 

 

Toliko je ideja i raznovrsnih kombinacija da ćete samo uz malo truda i vremena, pripremiti odličan jelovnik koji će oduševiti vaše goste.

 

Danas vam predstavljamo recepte za 3 posna predjela:

 

Kuglice sa tunjevinom 

 

Kuglice sa tunjevinom, ilustracija
Kuglice sa tunjevinom, ilustracijafoto: Shutterstock / SAM THOMAS A

Sastojci:

 

  • 4 veća krompira
  • 125 gr posnog margarina
  • 100 gr pečenog susama
  • 2 kisela krastavčića
  • 1/2 konzerve tunjevine

 

Priprema:

 

Skuvati krompir, pa ocediti, dodati margarin i umutiti mikserom dok je još topao.

 

Potom dodati 50 gr pečenog susama, sitno iseckane krastavčiće i tunjevinu oceđenu od masnoće. Posoliti po ukusu i sve dobro izmešati.

 

Od dobijene smese, praviti kuglice i valjati u preostali susam. 

 

Posna salata sa makaronama

Posna salata sa makaronama
Posna salata sa makaronamafoto: Shutterstock/AlexDonin

Sastojci:

 

  • 1 pakovanje posnih makarona
  • 1 pakovanje šampinjona
  • 1 pakovanje kukuruza šećerca
  • 200 gr posnog kačkavalja
  • 600 gr posnog majoneza
  • 100 gr susama

 

Skuvati makarone i kukuruz, pa procediti i ohladiti.

 

Očistiti pečurke i oprati. Iseckati ih na kockice i propržiti na malo ulja i na laganoj vatri.

 

Pred kraj ubaciti kašičicu vegete, malo bibera i origana. 

 

Kad su gotove, skloniti ih sa vatre i pustiti da se prohlade. Ocedite ih od ulja. 

 

Kad su se svi sastojci prohladili, sjedinite ih sve

 

Rolat sa blitvom od oblandi

Rolat sa blitvom od oblandi, ilustracija
Rolat sa blitvom od oblandi, ilustracijafoto: Sergii Koval/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1 list velike oblande
  • 200 gr blitve
  • 1 glavica crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 1 srednji krompir
  • 2 kašike gustina
  • 2 dcl sojinog mleka

 

Priprema:

 

Prodinstati sitno isečen crni luk, a kad postane staklast, dodati blanširanu i iseckanu blitvu.

 

Kada tečnost ispari, dodati gustin koji se razmutili u sojinom mleku i prokuvati 3-4 minuta da se zgusne.

 

Skloniti sa šporeta, pa dodati pire od kuvanog krompira.

 

Umešati sitno seckan beli luk, posoliti i filovati omekašli oblandu.

 

Uviti u rolat i ostaviti ga da se stegne pre sečenja. 

 

BONUS VIDEO

POSKUPLJENJE RIBE TOKOM POSTA I SEZONE SLAVA: Ovo su najtraženije vrste i njihove cene

 

makonda-tracker