mnogi se zbune

Kako skuvati jaja? Evo u čemu je caka - ne pripremaju se na isti način tvrdo i meko kuvana jaja

0

Iako kuvanje jaja zvuči jako prosto, mnogima ona ne ispadnu baš kako su želeli. 

Iako se kuvanje jaja čini kao jako prosta rabota, mnogima se često desi da ne dobiju jaja kakva su želeli
Iako se kuvanje jaja čini kao jako prosta rabota, mnogima se često desi da ne dobiju jaja kakva su želeli foto: Elena karetnikova/Shutterstock

Ako čitate ovaj tekst, pretpostavljamo da se i vama nekad desilo da omanete kod kuvanja jaja.  

 

Hajde da vidimo u čemu je trik kod kuvanja jaja. 

 

Za početak, pre nego što krenete, morate da imate na umu nekoliko stvari.

 

Jaja tokom pripreme ne bi trebalo da se sudaraju da ne bi popucala, tako da veličinu posude odredite po broju jaja koja kuvate. Zatim, u posudu prvo stavite jaja, a tek onda vodu. I to ne hladnu, ne vruću, već vodu sobne temperature. 

 

Postoji rehnika za pripremu meko i tvrdo kuvanih jaja
Postoji rehnika za pripremu meko i tvrdo kuvanih jaja foto: Shutterstock/Africa Studio

Nivo vode bi trebalo da bude između centimetar i dva iznad jaja. Dok to radite, ako vam se desi da neko jaje ispliva na površinu - znajte da je to jaje pokvareno.

 

A sada obavezno stavite mali kašiku soli ili sirćeta, jabukovog ili alkoholnog nije bitno. Ova taktika vam omogućava lakše ljuštenje jaja. 

 

Šporet ne smete da uključite ni prejako ni preslabo, već umereno,. U suprotnom jaja se neće ispeći ili će pucati.

 

I još jedna stvar, sve dok voda ne provri držite šerpu poklopljenom.

 

Taktika za meko kuvana jaja

 

Tehnika da dobijete meko kuvana zahteva da šerpu pomerite sa ringle, a da jaja ostavite u istoj još oko tri minuta. Trebalo bi da ta jaja imaju meko belance i tečno žumance. Tako pripremljena jaja se uglavnom ne ljušte, već se jedu malom kašikom iz ljuske. 

 

Taktika za srednje kuvana jaja

 

Za srednje kuvana jaja neophodno je da, nakon što pomerite šerpu sa ringle, jaja ostavite u njoj još 5-6 minuta. Žumance će sad biti delimično tečno, dok će belance biti dovoljno čvrsto da možete da skinete ljusku. 

 

Taktika za tvrdo kuvana jaja

 

Kad voda provri, posudu ostavite na šporetu još pet minuta. Samo prethodno ugasite ringlu.

 

Posuda u kojoj spremate bi trebalo da bude sve vreme poklopljena. Ako želite da brže ohladite jaja prospite vruću vodu u kojoj su se spremala i sipajte hladnu.

 

Bonus video: 

 

 

 

makonda-tracker