Ako želite da napravite neke promene na ovogodišnjoj slavskoj trpezi ove slane kraljice će vas oduševiti
Slavska trpeza uvek je izazov za svaku domaćicu. Osim ukusnih sarmi, mesa na različite načine, slatkih pikanterija tu su i slaniši, koji se najčešće služe pre glavnog jela.
Upravo ovo predjelo je za mnoge omiljeni deo slavskog ručka. Tada se uživa u ukusnim salatama, ajvaru, suhomesnatim proizvodima, a retki mogu da odole slanim tortama, koje su poslednjih godina postale aposlutne kraljice svake gozbe.
Pred vama su 5 najlepših slanih torti koje mogu u potpunosti da zamene salate, a možete i da ih napravite uz njih, zadovoljstvo će biti još veće.
Slana torta Beli princ
Sastojci:
- 500 g krompira
- 5 jaja
- 2 glavice crnog luka
- 300 g pilećih prsa
- unapred obarite u slanoj vodi pileća prsa
- 6 kiselih krastavčića
- 200 g sira
- 300 g majoneza
i još:
- malo crnog kima
- 1 kašičica šećera
- 1 polovina kašičice soli
- 3 kašičice sirćeta
- 200 ml tople vode
Priprema:
Luk sitno iseckajte, pa u njega dodajte kašičicu šećera, pola kašičice soli, 3 kašičice sirćeta i svet to prelijte sve sa 2 dl tople vode, promešajte i ostavite da odstoji 20 minuta.
Belo meso obarite i iseckajte sitno. U to meso sipajte majonez i izmešajte.
Krompir skuvajte, pa narendajte na krupno rende. Sipajte ga u posudu u kojoj ćete praviti tortu, on je podloga.
Preko krompira ide malo majoneza, a preko majoneza sitno iseckani krastavčići. Sledeći sloj je piletina, pa crni luk, a preko njega ponovo malo majoneza. Preko toga opet ide sloj krastavaca, sitno seckanih. Preko krastavca opet nanesite majonez.
Sledeće što vam treba su kuvana jaja. Oljuštite ih i izvadite žumanca, pa ih narendajte kao sledeći sloj, a preko njih sloj majoneza. Narednajte preko torte tvrđi sir oko 200 grama. Preko toga opet malo majoneza i odozgo belanca. Crni kim možete da pospete za dekoraciju. Ohladite u frižideru i uživajte.
Lažna slana torta
Sastojci:
- 400 g krompira
- 1 kesica želatina
- 150 g sardine
- 4 kuvana jajeta
- 150 g šargarepe
- 150 g feta sira
- 130 g kiselih krastavčića
- 170 ml grčkog jogurta
- 6 kašika vode
- 8-10 maslina
- mirođija ili peršun po ukusu
- so i biber po želji
Priprema
Razmutite želatin u vodi, pa ostavite da se stegne. Potom ga rastopite, ali vodite računa da ne proključa.
Izmrvite 50 g feta sira, pa ga pomešajte s jogurtom, dodajte so i biber, pa u to sipajte otopljen želatin, dobro promešajte i stavite u frižider.
Kuvanim jajima odvojte belanca od žumanaca, pa izrendajte belanca i dodajte im jednu kašiku fila od sira (iz frižidera, po potrebi i više), dobro promešajte.
Obložite kalup providnom folijom, pa utisnite rendana belanca sjedinjenja s malo fila. Preko toga izrendajte šargarepu, pa poređajte sitno seckana žumanca. Zatim preko sipajte malo fila od sira.
Sitno iseckajte sardine, pa poređajte i nju, pa preko nanesite još jedan sloj fila od sira. Poravajte, pa preko stavite deo rendanog kuvanog krompira, pa još malo fila od sira, pa rendane kisele krastavce.
Ponovo stavite fil od sira, pa rendani krompir i opet deo sa sirom. Sve pokrijte i stavite u frižider na nekoliko sati.
Kad izvadite slanu tortu, preklopite je tacnom i okrenite naopako. Isecite tortu na kocke, a potom izrendajte preostala dva žumance i pospite je njima.
Preostalih 100 g sira izdrobite i pomešajte sa začinskim biljem po ukusu i namažite na tortu ili oblikujte kuglice i ređajte poreko rendanih žumanaca za lepši izgled.
Slana torta sa crvenom paprikom
Sastojci:
- 2 kuvana jajeta
- 10 pečenih paprika
- 1 čaša kisele pavlake
- 200 g krem sira
- 200 ml majoneza
- 200 g kačkavalja (sečenog na listiće)
- 200 g šunke (sečene na listiće)
- so, biber i ulje po potrebi
- 5 maslina
Priprema
Oljuštite pečene paprike, pa ih ispohujte.
Prohlađene paprike ređajte po dnu vatrostalne posude, pa preko namažite fil od pomešanog majoneza, pavlake i krem sira, koje ste začinili po ukusu.
Preko poređajte listove šunke, pa ponovo poređajte paprike.
Zatim opet nanesite fil, a zatim ređajte kačkavalj, pa fil.
Na kraju izrendajte kuvana jaja i ostatak šunke i ukrasite sitno seckanim maslinama.
Mimoza torta
Sastojci:
za testo od spanaća:
- 400 g smrznutog spanaća
- 4 jaja, 2 kašike pšeničnog brašna
- 2 čena belog luka
- so i biber
za masu od pečuraka:
- 500 g pečuraka
- so, biber, 150 g krem sira
- pola crvenog luka
- majonez
za masu od šunke:
- 300 g pileće šunke
- 1 paprika, pečena bez kore ili sveža crvena
- veza vlašca
- kašičica senfa, majonez
za masu od sira:
- 300 g sira
- 1-2 čena belog luka, majonez
Još:
- oko 7 kriški prepečenog hleba
- 3 tvrdo kuvana jaja za dekoraciju
Priprema:
Spanać procedite i ubacite u blender, pa dodajte žumanca, so, brašno i beli luk pa sve izmiksujte zajedno. Belanca na drugoj strani malo posolite i napravite čvrst sneg mikserom, zatim sjedinite sa smesom od spanaća. Dobijenu smesu ravnomerno rasporedite preko pek papira na plehu i stavite da se ispeče na 170 stepeni, pa kada je gotova kora ostavite da se ohladi.
Za to vreme pečurke iseckajte na sitno i propržite na vrelom ulju sa solju i biberom, ostavite da se prohladi.
Za to vreme koru od spanaća podelite na dva jednaka dela.
U jednoj činiji pomešajte sitno seckane šunku, vlašac, pečenu papriku, senf i majonez. U drugoj činiji pomešajte dobro rendani sir i beli luk, te majonez. U treću činiju sipajte propržene pečurke i pomešajte sa sitno seckanim crvenim lukom, krem sirom i majonezom.
Položite na radnu ploču prvu polovinu kore od spanaća i premažite je punjenjem od pečuraka, potom odozgo poklopite kriškama tost-hleba. Zatim premažite punjenjem od šunke, pa opet odozgo poklopite drugom polovinom kore od spanaća. Koru od spanaća premažite premazom od rendanog sira, kojim ćete takođe prekriti i strane.
Odozgo dekorišite sitno seckanim vlašcem i tvrdo kuvanim jajima, pa ostavite da se ohladi.
Slana torta sa kuvanim jajima
Sastojci:
za sos:
- 3-4 kriške raženog hleba
- 10 jaja
- 30 grama pečuraka
- 25 grama konzervirane šunke
- 20 grama žutog sira
- konzerva kukuruza
- konzerva graška
- nekoliko rotkvica
- veza vlašca
- 5-6 kašika majoneza
- 3 kašike pavlake 18%
- Italijanski dresing za salatu
- so i biber
Priprema:
Stavite jaja da budu tvrdo kuvana, a pečurke iseckajte i propržite na tiganju na vrelom ulju, pred kraj posolite po ukusu i ostavite da se hladi.
U jednu posudu sipajte majonez, pavlaku, biber, so i italijanski dresing po želji, pa sve dobro promešajte.
Namestite okrugli kalup za torte i na dno utabajte raženi hleb, potom ga premažite dobijenim sosom u tankom sloju, preko sipajte i rasporedite ohlađene pečurke, pa zatim kukuruz, pa preko još jedan sloj sosa, zatim sitno seckana šunka, pa preko nje ide grašak i preko njega konačno još jedan sloj sosa.
Kuvana jaja iseckajte na sitno i pospite ravnomerno preko sosa, te odozgo poklopite rendanim sirom. Prelijte ostatkom sosa, pa odozgo dekorišite sitno seckanim vlašcem, kuvanim jajima i rotkvicama.





