Krastavčići su savršena salata tokom zime, a ako ih ovamo napravite svi će se grabiti za njih
Tokom duge zime pravo osveženje i idealan dodatak uz svako jelo su kiseli krastavčići. Ukoliko ih volite i želite da uživate u njihovom savršenom ukusu prirpemite ih po bakinom receptu i uživajte u ukusu koji je jednom rečju savršen.
Brzi recept za krastavčiće sve domaćice obožavaju, a kako i ne bi kad je sve gotovo za manje od dva sata.
Ovo je provereno najbolji recept za spremanje kornišona, a kad ih jednom probate nikada više ih nećete praviti na drugačiji način.
Sastojci:
- 5 kg kornišona
- 3 l vode
- 1 l sirćeta
- 3 kašike mirođije
- lovorov list
- 6 kašika šećera
- 6 kašika soli
- 1 vinobran
- biber u zrnu
- seme slačice
Priprema:
Dobro operite kornišone, ocedite ih, osušite ih i rešajte u oprane i sterilisane tegle. U svaku teglu dodajte po jedan lorber, jedan cvet mirođije, kašičicu semena slačice i malo bibera u zrnu.
Preliv:
Vodu i sirće pomešajte, dodajte so i šećer, dobro promešajte i stavite da provri. Kada počne da ključa smaknite sa šporeta. Ostavite da se malo ohladi, pa dodajte vinobran i mešajte da se dobro rastopi. Sipajte preliv u tegle da skroz prekriju krastavčiće i dobro zatvorite svaku poklopcem.
Tegle stavite u široku šerpu na čije dno ćete prvo staviti jednu krpu. Nalijte mlaku vodu do grla tegli i stavite na ringlu da voda ključa nekih 15-ak minuta. Kad krastavčići dobiju svetlo zelenu boju, a mehurići sa dna tegle krenu prema poklopcu, znak je da su kornišoni gotovi.
Kad su gotovi, tegle izvadite i ušuškajte u ćebe. Potom kad se skroz ohlade čuvajte na hladnom mestu, podrumu, ostavi ili frižideru.
Bonus video:
Čokolada sa čvarcima




