prijatno

Ručak iz jedne posude potrajaće nekoliko dana: Recept za hrskave batake sa pirinčem osvojiće sva vaša čula

0

Uz omiljenu salatu, ovaj ručak će postati vaš omiljeni.

Piletina sa pirinčem je uvek dobra ideja za ručak
Piletina sa pirinčem je uvek dobra ideja za ručakfoto: Shutterstock/MShev

Priprema i osmišljavanje jelovnika za celu nedelju ume nekada da bude naporno i iscrpljujuće. Najbolji su oni recepti koji se pripremaju jednostavno i za čiju pripremu ne treba da prljate nekoliko posuda.

 

Ovaj ručak iz jedne posude se priprema brzo i uspeva svima, a ekonomičan je i zasitan.

 

Umesto pirinča, možete da koriste druge žitarice, a uz omiljenu salatu, sigurni smo da ćete dugo uživati u ukusu ovih hrskavih bataka sa pirinčem.

 

Sastojci:

 

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 6 pilećih bataka sa kostima i kožicom
  • 1 ½ kašičice soli
  • ¾ kašičice mlevenog crnog bibera
  • 1 kašika neslanog putera
  • ⅔ šolje sitno seckanog crnog luka
  • 2 čena belog luka, mlevena
  • 1 ½ šolje nekuvanog pirinča
  • 3 šolje pilećeg temeljca
  • 1 kašika sitno seckanog peršuna
  • 1 srednji limun, isečen na kriške

 

Priprema:

 

Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.

 

U dubokoj šerpi zagrejte ulje na srednje jakoj vatri, a onda stavite pileće batake koje ste začinili solju i biberom. Pecite oko pet minuta dok ne postane hrskava i rumena. Potom okrenite piletinu i pecite još tri minuta. 

 

Prebacite na tanjir i ostavite sa strane. Piletina u ovom trenutku neće biti potpuno spremljena.

 

U šerpu koju ste koristili za prženje piletine dodajte puter, a potom crni luk. Pržite dok ne postane staklast, a onda dodajte i beli luk.

 

Dodajte i pirinač i kuvajte nekoliko minuta. Potom dodajte pileći temeljac i još malo soli i bibera, a onda dovedite vodu do ključanja. 

 

Nakon toga pileće batake stavite preko pirinča i pecite u rerni (nepoklopljeno) dok sva tečnost ne upije i piletina ne bude potpuno skuvana, oko 45 do 55  minuta.

 

Preko pospite jelo peršunom i iscedite limunov sok odozgo. 

 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima

 

BONUS VIDEO

OVAKO SE PRAVI POHOVANA PILETINA PARIZIJEN SA ČUŠPAJZOM I SPANAĆEM!

 

makonda-tracker