Slatki plodovi smokve su tu i sad je pravo vreme da ih iskoristite i sačuvate za zimu
Iako su temperature napolju još uvek visoke sada je vreme da razmišljamo o zimnici i krenemo da pripremamo ukusne specijalitete u kojima ćemo uživati tokom hladnih zimskih dana.
Sočni plodovi smokve već su uveliko preplavili tezge na pijacama, a ako imate tu sreću da imate drvo smokve u svom dvorištu obavezno ih iskoristite i napravite slatko po receptu iskusnih domaćica.
Pre više od 100 godina naše bake su ga ovako pripremale, a sada možete i vi.
Sastojci:
- 1 kg smokava
- 850 g belog šećera
- nekoliko limunova
- 100 ml vode
Priprema:
Smokve operite i očistite od peteljki. Prepolovite ih i u dubokom loncu ih prelijte vodom i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 40 minuta.
Zatim ubacite šećer i dobro promešajte i ostavite da se kuva još oko 20 minuta.
Kada prođe i to vreme, sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Dok se hladi, tegle lepo operite i sterilišite, pa gotovo slatko od smokava sipajte u tegle.
Bonus video:
Proslava uz smokve i mušmule




