neodoljivo

Recept za slatko od smokava star preko 100 godina: Pune tegle za samo sat vremena, a ukus... e, to morate da probate!

0

Slatki plodovi smokve su tu i sad je pravo vreme da ih iskoristite i sačuvate za zimu 

NAJLEPŠI SLATKO OD SMOKAVA PO RECEPTU NAŠIH BAKA
NAJLEPŠI SLATKO OD SMOKAVA PO RECEPTU NAŠIH BAKA foto: Shutterstock / elizaveta66

Iako su temperature napolju još uvek visoke sada je vreme da razmišljamo o zimnici i krenemo da pripremamo ukusne specijalitete u kojima ćemo uživati tokom hladnih zimskih dana.

 

Sočni plodovi smokve već su uveliko preplavili tezge na pijacama, a ako imate tu sreću da imate drvo smokve u svom dvorištu obavezno ih iskoristite i napravite slatko po receptu iskusnih domaćica.

 

Pre više od 100 godina naše bake su ga ovako pripremale, a sada možete i vi.

Sastojci:

 

  • 1 kg smokava
  • 850 g belog šećera
  • nekoliko limunova
  • 100 ml vode

 

NAJLEPŠI SLATKO OD SMOKAVA PO RECEPTU NAŠIH BAKA
NAJLEPŠI SLATKO OD SMOKAVA PO RECEPTU NAŠIH BAKA foto: Shutterstock / Kolpakova Svetlana

Priprema:

 

Smokve operite i očistite od peteljki. Prepolovite ih i u dubokom loncu ih prelijte vodom i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 40 minuta.

 

Zatim ubacite šećer i dobro promešajte i ostavite da se kuva još oko 20 minuta.

 

Kada prođe i to vreme, sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Dok se hladi, tegle lepo operite i sterilišite, pa gotovo slatko od smokava sipajte u tegle.

 

Bonus video:

Proslava uz smokve i mušmule

 

makonda-tracker