Ako uživate u ukusu musake, ova varijanta s tikvicama i bešamel sosom oduševiće vas! U kući niko neće ostati gladan, a jelo je tako izdašno da dobijate i ručak za sutra.
Musaka idealno rešenje za zasitan letnji obrok koji spaja ukus povrća, mlevenog mesa i kremasti bešamel sos.
Ukoliko krompir zamenite tikvicama, čeka vas još laganiji ručak, fenomenalnog ukusa, koji se peče kraće!
Ovo jelo se jednostavno priprema, izgleda primamljivo i sjajno miriše čim izađe iz rerne, pa je pravo porodično zadovoljstvo za svaki dan!
Musaka od tikvica
Sastojci:
- 1-1,5 kg tikvica
- 500 g mlevenog mesa
- 1 glavica crnog luka srednje veličine
- 2 šargarepe srednje veličine
- so, biber, mlevena paprika po ukusu
- ulje po potrebi
Za bešamel sos:
- 400 ml mleka
- 2 kašike brašna
- 30 g putera
- suvi začin
Za preliv:
- 200 ml mleka
- 4 jajeta
Za posipanje:
- rendani kačkavalj
Priprema
- Oljuštite tikvice, isecite ih na kolutove i stavite sa strane.
- Sitno iseckajte crni luk i šargarepu, pa ih dinstajte u zagrejanom ulju dok luk ne bude staklast. Potom dodajte meso i pržite uz mešanje dok ne pobeli.
- Stavite puter u odvojen tiganj da se otopi, pa sklonite s vatre, dodajte mu brašno, dobro promešajte i vratite na ringlu i ugrejte da pobeli, pa postepeno dodajte mleko da razredite sos. Dodajte suvi začin i dobro promešajte.
- Podmažite posudu za pečenje puterom, pa ređajte kolutove tikvica, prekrijte redom mlevenog mesa sa lukom i šargarepom, pa završite redom tikvica.
- Prelijte bešamel sosom i pecite oko pola sata u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
- Umutite mleko i jaja, sipajte začine po ukusu, pa time prelijte musaku od tikvica i pecite još pola sata.
- Kada bude gotovo, pospite rendanim kačkavaljem po želji.
BONUS VIDEO
Vojvođanski kare kao predlog za ručak
( Glossy, T.S.R. )





