Čorbast grašak je provereno jelo s kojim nema greške, a jedan sitan dodatak može mu potpuno promeniti ukus i miris, kao i to kako deluje na vaša creva.
Kuvani grašak jedno je od jela bez kojih je tradicionalna srpska kuhinja nezamisliva i često je izbor za ručak u svim sezonama, pa čak i po visokim letnjim temperaturama.
Ukoliko je čorbast grašak često deo vašeg jelovnika, neverovatnije ga pripremate na starinski način: najpre izdinstate luk, dodate šargarepu seckanu na kolutove, a zatim sipate vodu i ubacite grašak, pa sve kuvate dok ne dođe vreme za zapršku.
Međutim, grašak nudi mnogo mogućnosti za eksperimentisanje sa začinima i začinskim biljem, a jedna nepravedno zanemarena takva namirnica je mirođija.
Zašto dodati mirođiju u kuvani grašak?
- Daje osvežavajući miris i ukus. Kuvani grašak će uz nju biti laganiji, a čorba zanimljivijeg ukusa.
- Savršeno balansira slatkoću graška. Ako koristite mlad ili smrznut grašak, mirođija će ukusu dati sasvim novu dimenziju.
- Pomaže varenju. Ova začinska biljka poznata je kao blagotvorna za stomak, pa je među namirnicama koje se koriste kod gasova, zbog čega je posebno korisna u kombinaciji s jelima od mahunarki. Zato je možete dodati i pasulju, boraniji i sočivu.
- Dobar je spoj sa svim sastojcima kuvanog graška, odnosno s lukom, belim lukom, šargarepom i zapršakama.
Kada se sipa mirođija u grašak?
Možete je dodati pred kraj kuvanja, oko pet minuta pre nego što sklonite jelo sa šporeta, a odlično će se uklopiti u jelo bila sveža ili suva.
Ako koristite svežu mirođiju, sitno je iseckajte i ne kuvajte predugo da ne izgubi aromu. Ukoliko je vaša mirođija pak suva, slobodno je ubacite nešto ranije da bi pustila aromu.
BONUS VIDEO
Vojvođanski kare kao predlog za ručak





