efikasno

Da li se lubenica može zamrznuti? Odgovor će vas iznenaditi + trikovi za čuvanje i skladištenje ovog sjajnog voća

0

Sočna, slatka i hladna, lubenica je pravi ukus leta. Nema ništa bolje nego zagrizati zrelu krišku lubenice tokom vrelih dana. Ali čak i najbolja lubenica može brzo izgubiti svoja super svojstva ako se ne skladišti pravilno.
 

TRIKOVI ZA ČUVANJE I ZAMRZAVANJE LUBENICE
TRIKOVI ZA ČUVANJE I ZAMRZAVANJE LUBENICE foto: Veronika Idiyat Shutterstock

Da biste uživali u svakom zalogaju bez razočaranja, Real Simple ima pravi način za čuvanje ovog ukusnof letnjeg voća - celog, isečenog, ceđenog, oljuštenog.

 

Kako odabrati savršenu lubenicu?

 

  1. Glatka, tvrda kora bez posekotina ili udubljenja - oštećeni plodovi se brže kvare.
  2. Žuta mrlja na dnu je „sunčeva mrlja“ gde je lubenica ležala na zemlji. Trebalo bi da bude kremasto žuta, a ne bela.
  3. Šuplji zvuk pri kucanju - Kada lubenica zvuči kao bubanj, to znači da je zrela i sočna iznutra.
  4. Nedostatak sjaja - zrele lubenice imaju mat površinu.

Čuvanje cele lubenice


Celu lubenicu je najbolje čuvati na sobnoj temperaturi, na suvom, tamnom mestu - kao što je kuhinjski kutak ili ostava, ali ne na suncu.

 

Optimalna temperatura skladištenja: 12-15°C (idealno oko 13°C).

 

Rok trajanja: 1-2 nedelje na sobnoj temperaturi.

 

Frižider - samo za zrelu lubenicu, ako ne planirate da je odmah jedete. Tamo se može čuvati još 2-3 nedelje, ali će se ukus i aroma vremenom pogoršati.

 

Činjenica: Lubenice zadržavaju više antioksidanata, poput likopena i beta-karotena, kada se čuvaju na sobnoj temperaturi.

LUBENICA JE ODLIČAN IZBOR TOKOM LETA
LUBENICA JE ODLIČAN IZBOR TOKOM LETAfoto: kungfu01/Shutterstock

Čuvanje isečene lubenice


Čim isečete lubenicu, počinje „odbrojavanje“ – sok počinje da gubi svoja svojstva, a pulpa se brže kvari. Da biste sačuvali njen ukus i strukturu:

 

  1. Čuvajte komade u hermetički zatvorenoj posudi ili ih umotajte u providnu foliju ili voštani peškir.
  2. Odmah nakon sečenja stavite u frižider.
  3. Ne ostavljajte isečenu lubenicu na otvorenom duže od 2 sata.
  4. Rok trajanja: do 5 dana.
  5. Znaci kvarenja: klizava površina, kiseli miris, penasti sok ili karbonizacija - sve to ukazuje na to da lubenicu treba izbaciti.

 

VAŽNO JE KAKO ČUVATE LUBENICU DA BI SAČUVALA SVEŽINU
VAŽNO JE KAKO ČUVATE LUBENICU DA BI SAČUVALA SVEŽINUfoto: Francesco Dibartolo / Panthermedia / Profimedia

Čuvanje soka od lubenice


Sok od lubenice nije samo osvežavajuće piće, već i osnova za smutije, sorbete ili letnje koktele. Ali se brzo kvari, zato sledite ova pravila:

Čuvajte sok u staklenoj ili plastičnoj posudi za hranu sa poklopcem.

Čuvati u frižideru, ali potrošiti u roku od 3-4 dana.

Ako je sok promenio miris, ukus ili su se u njemu pojavili mehurići, sipajte ga.

 

Tajna : dobro promućkajte sok pre pijenja, jer se može odvojiti.

TRIKOVI ZA ČUVANJE I ZAMRZAVANJE LUBENICE
TRIKOVI ZA ČUVANJE I ZAMRZAVANJE LUBENICEfoto: Africa Studio/Shutterstock

Zamrzavanje lubenice


Zamrzavanje je idealan način da duže sačuvate lubenicu, posebno ako nemate vremena da je jedete.

 

Kako zamrznuti lubenicu:

 

  • Isecite pulpu na kockice ili koristite kašiku da izvadite kuglice.
  • Uklonite seme.
  • Postavite komade u jednom sloju na pleh obložen papirom za pečenje.
  • Zamrznite nekoliko sati dok se ne stvrdne.
  • Stavite u hermetički zatvorenu kesu ili posudu i označite datumom.
  • Rok trajanja u zamrzivaču: do 12 meseci.
  • Upotreba : Smutiji, sorbeti, voćni napici, hladnjaci za vodu ili vino.
  • Ne zamrzavajte celu lubenicu - ljuska će pući, tekstura će se pogoršati i završićete sa čvrstom kašom.
LUBENICA SE MOŽE I ZAMRZNUTI
LUBENICA SE MOŽE I ZAMRZNUTI foto: YuliiaHolovchenko/Shutterstock

Kora lubenice


Kora lubenice nije smeće, već pravo gastronomsko blago.

 

Ideje za korišćenje kore lubenice:

 

  • Kisela kora je južnoamerički klasik.
  • Pržena ili pečena, kora je odličan prilog.
  • Gaspačo ili smuti - dodaje volumen i lagan ukus.
  • Kiseljenje ili soljenje - eksperimentišite sa azijskim ili ukrajinskim notama.
  • Kandirana kora je zdrav desert.

 

Kora lubenice sadrži vlakna, citrulin i vitamine B, zato ne žurite da bacite ovaj vredni proizvod.

 

Uvek držite malo zamrznute lubenice u zamrzivaču - to je savršen sastojak za negazirane limunade, koktele ili brze smutije.

 

Bonus video:

Proizvodnja mini lubenica

 

makonda-tracker