Potrebno je obezbediti dovoljno sunca, prostora za rast i redovno zalivanje, ali rezultat svakako opravdava trud.
Zamislite da usred gradske vreve na sopstvenoj terasi uberete savršeno zrelu, sočnu lubenicu – zvuči gotovo neverovatno, ali uz malo truda i znanja, i te kako je moguće.
Iako se lubenica tradicionalno gaji na prostranim njivama, zahvaljujući kompaktnijim sortama i pametnim tehnikama, može uspešno rasti i u saksiji. Ova ideja je sve popularnija među urbanim baštovanima koji žele da oplemene svoj prostor, povežu se s prirodom i uživaju u plodovima svog rada.
Gajenje lubenice na terasi pruža poseban osećaj zadovoljstva – posmatrati kako iz semenke niče čitav mali svet zelenila i na kraju donosi ukusni plod pravi je mali podvig.
1. Odaberite pravu sortu:
Za uzgoj u saksiji najbolje su tzv. mini sorte lubenica, poput ‘Sugar Baby’, ‘Mini Love’ ili ‘Golden Midget’. One dostižu manju veličinu i imaju kraći period sazrevanja, što ih čini pogodnim za uzgoj u ograničenom prostoru.
2. Pripremite veliku saksiju:
Lubenici je potrebno dosta prostora za rast korena, pa birajte saksiju zapremine najmanje 40 litara, s dobrom drenažom. Na dno stavite sloj šljunka ili sitnog kamenja, a zatim dodajte bogatu, rastresitu zemlju pomešanu s kompostom.
3. Sadnja:
Seme posadite direktno u saksiju ili presadite već proklijalu sadnicu. Ako sejete seme, stavite ga na dubinu od oko 2-3 cm, a saksiju postavite na mesto sa što više direktne sunčeve svetlosti – idealno 6 do 8 sati dnevno.
4. Održavanje i nega:
Lubenica voli vlagu, ali ne podnosi zadržavanje vode, pa zalivajte redovno, ali umereno. Kada biljka počne da raste, možete joj obezbediti potporu ili je usmeriti da puzi niz terasu. Preporučuje se i prihranjivanje jednom u dve nedelje tečnim đubrivom bogatim kalijumom i fosforom.
5. Oprašivanje:
Pošto je terasa zatvoren prostor, prirodno oprašivanje pčelama može biti otežano. U tom slučaju, polen s muških cvetova prenesite na ženske cvetove pomoću mekane četkice – to će povećati šansu da se formira plod.
6. Berba:
Zrela lubenica ima suvu peteljku, zvuči šuplje kada se kucne i na mestu dodira sa zemljom postaje žućkasta. U zavisnosti od sorte, biće spremna za branje nakon 70 do 90 dana od sadnje.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Cvet sa najtužnijom simbolikom





