prste da poližeš

Kremasta poslastica gotova za pola sata: Pronašli smo najlepši recept za sufle – oduševićete se

0

Pravi se od samo nekoliko sastojaka, veoma jednostavno uz malo strpljenja.

Sufle može da se pravi i u slanoj i u slatkoj varijanti
Sufle može da se pravi i u slanoj i u slatkoj varijantifoto: Shutterstock/VICHAILAO

Sufle je francuski klasik koji se pravi lakše nego što mislite. Ovaj osnovni recept koristi jednostavnu bazu od belog sosa obogaćenu žumancima, u koju se kasnije umešaju umućenim belancima.

 

Nežno mešanje sastojaka je ono što sufleima daje njihovu prepoznatljivu strukturu.

 

Uz pomoć samo nekoliko sastojaka, možete napraviti impresivno jelo u kojem će uživati svi ukućani.

 

Sastojci:

 

  • 2 kašike putera
  • 2 kašike brašna
  • ½ kašičice soli
  • Prstohvat bibera
  • ¾ šolje mleka 
  • 4 žumanca
  • 2 belanceta
  • ¼ kašičice krema tartar

 

 

Priprema:

 

Zagrejte rernu na 180°C.


Otopite puter u srednjoj šerpi na laganoj vatri. Dodajte brašno, so i biber. Kuvajte, stalno mešajući, dok smesa ne postane glatka i ne počne da se peni. Dodajte mleko. Nastavite da mešate dok smesa ne proključa i ne postane glatka i zgusne se.

 

Odvojte žumanca od belanca. Dobro umutite žumanca i dodajte im 50 ml tople smese sosa.

 

Pomešajte smesu žumanaca sa preostalim sosom, mešajući. Po želji, dodajte sitno iseckane sastojke za fil, mešajući u beli sos dok se ne sjedini. Ostavite sos sa strane da se malo ohladi.


Umutite belanca i krem tartar u velikoj posudi, dok ne postanu čvrsti. Umešajte deo belanaca u sos da biste ga razblažili, a zatim nežno, ali temeljno umešajte sos u preostala belanca.


Pažljivo sipajte u posudu za sufle ili tepsiju zapremine 1 l.


Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C dok ne porumene i ne narastu, 20 do 25 minuta ili dok ne budu gotovi. Poslužite odmah.

 

BONUS VIDEO

 

SUZANA PETRIČEVIĆ I KUVAR DEKI SU PRIREDILI NEZABORAVNU ZABAVU! Pripremili najlepši sufle, a OVAKO je to izgledalo!

 

makonda-tracker