Prženice, u raznim oblicima se jedu širom sveta, a mnogima nikada ne mogu da dosade
Nekada, prženice su bile sirotinjsko jelo, koje su domaćice spremale na jednostavan način, od starog hleba i jaja, jer su često samo to imale u svojoj kuhinji.
Danas, one su pravi specijalitet i nalaze se na meniju u gotovo svakom restoranu.
Donosimo vam 3 najpopularnija recepta za prženice (tzv. francuski tost), koje ljudi najčešće prave – od klasičnih do slatkih i slanih varijanti:
Klasične prženice (slanije, doručak varijanta)
Sastojci:
- 4 kriške belog hleba (može i bajat)
- 2 jaja
- 100 ml mleka
- So po ukusu
- Malo ulja ili putera za prženje
Priprema:
- Umutite jaja s mlekom i prstohvatom soli.
- Umočite hleb u smesu sa obe strane.
- Pržite u tiganju na umerenoj temperaturi dok ne porumene s obe strane.
- Poslužite uz jogurt, sir ili ajvar.
Slatke prženice sa cimetom i medom
Sastojci:
- 4 kriške hleba
- 2 jaja
- 100 ml mleka
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašika šećera (po želji)
- Med ili džem za prelivanje
Priprema:
- Umutite jaja, mleko, cimet i šećer.
- Umočite kriške hleba u smesu i pecite na malo putera.
- Kad su prženice rumene, prelijte ih medom ili namažite džemom. Mogu i uz seckano voće!
Punjene prženice sa sirom i šunkom
Sastojci:
- 4 kriške tost hleba
- 2 jajeta
- 100 ml mleka
- 100 g kačkavalja ili trapista
- 100 g šunke
- Malo soli
- Ulje za prženje
Priprema:
- Napravite sendviče: između dve kriške stavite šunku i sir.
- Umutite jaja s mlekom i solju.
- Umočite sendviče u smesu i pržite dok ne postanu zlatno-smeđe.
- Poslužite toplo uz kečap, pavlaku ili salatu.
Bonus video:
Zasladite se slaninom
( Glossy, Ilić Milica )




