savršene

Slane, slatke, punjene, klasične: 3 najlepša recepta za prženice koje ćete jesti i za doručak, i za ručak i za večeru

0

Prženice, u raznim oblicima se jedu širom sveta, a mnogima nikada ne mogu da dosade 

foto: Shutterstock/nelea33
foto: Shutterstock/nelea33

Nekada, prženice su bile sirotinjsko jelo, koje su domaćice spremale na jednostavan način, od starog hleba i jaja, jer su često samo to imale u svojoj kuhinji.

 

Danas, one su pravi specijalitet i nalaze se na meniju u gotovo svakom restoranu.

 

Donosimo vam 3 najpopularnija recepta za prženice (tzv. francuski tost), koje ljudi najčešće prave – od klasičnih do slatkih i slanih varijanti:

Klasične prženice (slanije, doručak varijanta)

 

Sastojci:

 

  • 4 kriške belog hleba (može i bajat)
  • 2 jaja
  • 100 ml mleka
  • So po ukusu
  • Malo ulja ili putera za prženje

 

KLASIČNE PRŽENICE SU JELO KOJE NIKAD NE MOŽE DA DOSADI
KLASIČNE PRŽENICE SU JELO KOJE NIKAD NE MOŽE DA DOSADI foto: Nina Firsova/Shutterstock

Priprema:

 

  1. Umutite jaja s mlekom i prstohvatom soli.
  2. Umočite hleb u smesu sa obe strane.
  3. Pržite u tiganju na umerenoj temperaturi dok ne porumene s obe strane.
  4. Poslužite uz jogurt, sir ili ajvar.

 

Slatke prženice sa cimetom i medom

 

Sastojci:

 

  • 4 kriške hleba
  • 2 jaja
  • 100 ml mleka
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašika šećera (po želji)
  • Med ili džem za prelivanje

 

SLATKE PRŽENICE SU PRAVI, PREUKUSNI SPECIJALITET
SLATKE PRŽENICE SU PRAVI, PREUKUSNI SPECIJALITET foto: Shutterstock

Priprema:

 

  1. Umutite jaja, mleko, cimet i šećer.
  2. Umočite kriške hleba u smesu i pecite na malo putera.
  3. Kad su prženice rumene, prelijte ih medom ili namažite džemom. Mogu i uz seckano voće!

 

Punjene prženice sa sirom i šunkom

 

Sastojci:

 

  • 4 kriške tost hleba
  • 2 jajeta
  • 100 ml mleka
  • 100 g kačkavalja ili trapista
  • 100 g šunke
  • Malo soli
  • Ulje za prženje

 

PUNJENE PRŽENICE SU PREUKUSNE TOLIKO DA SE MOGU JESTI ZA SVA TRI OBROKA
PUNJENE PRŽENICE SU PREUKUSNE TOLIKO DA SE MOGU JESTI ZA SVA TRI OBROKA foto: Profimedia

Priprema:

 

  1. Napravite sendviče: između dve kriške stavite šunku i sir.
  2. Umutite jaja s mlekom i solju.
  3. Umočite sendviče u smesu i pržite dok ne postanu zlatno-smeđe.
  4. Poslužite toplo uz kečap, pavlaku ili salatu.

 

Bonus video:

Zasladite se slaninom 

 

makonda-tracker