Mnogima su poznate i kao lotus lepinje, a ono što ih čini drugačijim od ostalih je to što se spremaju na pari
Ako ste ikada probali bao buns, znate da je to ljubav na prvi zalogaj. A ako niste – vreme je da se zaljubite!
Bao buns, poznati i kao gua bao, su na pari kuvana peciva poreklom iz Kine, posebno popularna na Tajvanu.
Mekani su, pufnasti i blago slatkasti, a najčešće se pune sočnim mesom, povrćem i raznim azijskim sosevima. Ljubitelji brze hrane širom sveta ih obožavaju jer su spoj komfort hrane i egzotičnih ukusa.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 kocka kvasca
- 200 ml mlake vode + 150 ml
- 1 kašičica soli
- 1,5 kašika šećera
- 1 kašika ulja
- 1 kašika sirćeta
- 50 ml mlakog mleka
Priprema:
U malo mleka izmrvite kvasac, dodajte šećer i razmutite, pa ostavite na 10 minuta. Potom u odvojenoj činiji pomeštajte brašno, ostatak mleka i vodu, so i ulje, pa dobro promešajte. Zatim dodajte razmućeni kvasac i sve lepo sjedinite drvenom varjačom i oblikujte loptu.
Prebacite na pobrašnjenu površinu i mesite dok testo ne bude elastičnoo i fino glatko. Pokrijte prozirnom folijom i stavite na toplo mesto da testo naraste.
Posle sat vremena, premesite testo, pa rastanjite. Premažite testo uljem i vadite čašom krugove prečnika oko 10 cm. Svaki krug savijte napola i nežno pritisnite oklagijom. Ostavite da odstoji desetak minuta.
Zagrejte ulje u tiganju, pa pržite po nekoliko minuta s obe strane. Potom nalijte oko lepinjica 150 ml vode, stavite poklopac i ostavite da se krčka. Kad izvri veći deo tečnosti, izvadite lepinjice i ređajte po poslužavniku na koji ste stavili papirni ubrus.
Filujte po želji: mesom, džemom sirom, dinstanim povrćem...
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.




