neodoljive

I uz slatko i uz slano, mekano poput oblaka: Recept za bao bans lepinje koje su ukusom osvojile svet

0

Mnogima su poznate i kao lotus lepinje, a ono što ih čini drugačijim od ostalih je to što se spremaju na pari

NAJLEPŠI RECEPT ZA BAO BANS
NAJLEPŠI RECEPT ZA BAO BANS foto: Shutterstock / DronG

Ako ste ikada probali bao buns, znate da je to ljubav na prvi zalogaj. A ako niste – vreme je da se zaljubite!

 

Bao buns, poznati i kao gua bao, su na pari kuvana peciva poreklom iz Kine, posebno popularna na Tajvanu.

 

Mekani su, pufnasti i blago slatkasti, a najčešće se pune sočnim mesom, povrćem i raznim azijskim sosevima. Ljubitelji brze hrane širom sveta ih obožavaju jer su spoj komfort hrane i egzotičnih ukusa.

Sastojci:

 

  • 500 g brašna
  • 1 kocka kvasca
  • 200 ml mlake vode + 150 ml
  • 1 kašičica soli
  • 1,5 kašika šećera
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika sirćeta
  • 50 ml mlakog mleka

 

Priprema:

 

U malo mleka izmrvite kvasac, dodajte šećer i razmutite, pa ostavite na 10 minuta. Potom u odvojenoj činiji pomeštajte brašno, ostatak mleka i vodu, so i ulje, pa dobro promešajte. Zatim dodajte razmućeni kvasac i sve lepo sjedinite drvenom varjačom i oblikujte loptu.

 

Prebacite na pobrašnjenu površinu i mesite dok testo ne bude elastičnoo i fino glatko. Pokrijte prozirnom folijom i stavite na toplo mesto da testo naraste.

 

Posle sat vremena, premesite testo, pa rastanjite. Premažite testo uljem i vadite čašom krugove prečnika oko 10 cm. Svaki krug savijte napola i nežno pritisnite oklagijom. Ostavite da odstoji desetak minuta.

 

Zagrejte ulje u tiganju, pa pržite po nekoliko minuta s obe strane. Potom nalijte oko lepinjica 150 ml vode, stavite poklopac i ostavite da se krčka. Kad izvri veći deo tečnosti, izvadite lepinjice i ređajte po poslužavniku na koji ste stavili papirni ubrus.

 

Filujte po želji: mesom, džemom sirom, dinstanim povrćem...

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

 

 

makonda-tracker