na franuski način

Najjednostavniji, a najlepši recept za puževe: Jugoslovenski specijalitet koji samo najsmeliji mogu da probaju

0

Ako ste od onih koji smatraju da svakoj hrani treba dati priliku i volite da eksperimentišete ovo je recept za vas 

RECEPT ZA PUŽEVE
RECEPT ZA PUŽEVE foto: Shutterstock / Lunov Mykola

Puževi su delikates koji se priprema u različitim kuhinjama sveta, posebno u francuskoj kuhinji. Nekada, u staroj Jugoslaviji oni su bili jelo koje se moglo probati u gotovo svakom restoranu.

 

Danas su dosta retki na meniju u srpskim restoranima, ali oni koji su ih probali tvrde - nikad ništa ukusnije i lepše nisu jeli.

 

Ukoliko vi želite da ih jedete u udobnosti svog doma eva osnovnog recepta za puževe sa belim lukom i puterom, a vi možete da dodajte i druge sastojke koje želite.

Sastojci:

 

  • 20–30 puževa (možete koristiti konzervirane ili prethodno očišćene puževe)
  • 100 g putera
  • 3–4 čena belog luka (sitno seckani ili protisnuti)
  • 1 vezica svežeg peršuna (sitno seckan)
  • So i biber po ukusu
  • Sok od pola limuna
  • Sveže baget ili hleb za posluživanje

 

Priprema:


U posudi pomešajte omekšali puter, sitno seckan beli luk, peršun, so, biber i limunov sok. Dobro promešajte dok ne dobijete homogenu smesu.

 

Priprema puževa

 

Ako koristite sveže puževe, potrebno ih je prethodno očistiti i prokuvati. Očistite kućice i pripremite ih za serviranje.

 

Ako koristite konzervirane puževe, isperite ih pod mlazom vode i osušite.

OSNOVNI RECEPT ZA PUŽEVE
OSNOVNI RECEPT ZA PUŽEVEfoto: Shutterstock / FabrikaSimf

Punjenje puževa


Stavite po jedan puž u svaku kućicu (ili u kalup za puževe ako nemate kućice) i preko njega dodajte puter sa začinima, vodeći računa da kućica bude dobro popunjena.

 

Pečenje


Rasporedite puževe na pleh ili u posebne kalupe za puževe. Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 8–10 minuta, dok se puter ne otopi i postane zlatasto-smeđi.

 

Serviranje


Poslužite dok su još topli, uz svež baget ili hleb koji možete umakati u ukusni sos od putera.

 

Savet:

 

Ako ne možete da nabavite puževe s kućicama, koristite samo meso puževa i poslužite ga u malim posudama sa sosom.

 

Prilagodite količinu belog luka prema svom ukusu – Francuzi vole intenzivan ukus!

 

Bonus video:

Zasladite se slaninom

 

makonda-tracker