Iskusne domaćice znaju da je tajna u jednom triku i tiče se jajeta koje se dodaje pred kraj kuvanja
Porodični ručak se nekada nije mogao zamisliti bez ukusne domaće supe ili bele čorbe koja je uvek bila savršeno kremasta i bez grumuljica koje se stvaraju od belanceta.
Kako je to domaćicama uvek polazilo za rukom? Tako što su znale trik koji je jedna od njih podelila sa nama.
U pitanju je jaje, odnosno to da se u čorbu ne dodaje celo jaje, već samo žumance.
Recept za najkremastiju belu čorbu
Sastojci:
- 2 kašike maslaca
- 1 glavica crnog luka (sitno iseckana)
- 2 čena belog luka (sitno iseckana)
- 3 krompira (oljuštena i iseckana na kockice)
- 1 šargarepa (iseckana)
- 1 komad celera
- 2 bele zeleni
- 1,5 l pileće ili povrtne supe (može i voda s kockom)
- 300 g piletine
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 2 kašike brašna
- So, biber, muškatni oraščić po ukusu
- Peršun ili vlašac za dekoraciju (opciono)
Priprema:
U velikoj šerpi, zagrejte maslac na srednjoj vatri. Dodajte crni i beli luk i pržite dok ne omekšaju i postanu staklasti (oko 2-3 minuta). Dodajte iseckanu šargarepu, krompir i ostalo povrće. Propržite sve zajedno nekoliko minuta, uz povremeno mešanje.
Dodajte piletinu iseckanu na kockice, pileću ili povrtnu supu (ili vodu sa kockom) u šerpu, povremeno promešajte, poklopite i kuvajte na srednje niskoj temperaturi dok povrće ne omekša (oko 20-25 minuta).
U manju šerpicu kad povrće omekša odvojte malo čorbe. Potom umutite jedno žumance dobro da nema grudvice, potom dodajte pavlaku i opet lepo umutite. Zatim to dodajte u prohlađenu čorbu, opet izmešajte da nema grudvica i tek tad pomešajte sve u velikoj šerpi.
Posolite i pobiberite po ukusu, a možete dodati i prstohvat muškatnog oraščića za dodatnu aromu.
Bonus video:
Zasladite se slaninom




