RAJ ZA NEPCA

Trik za savršenu belu čorbu + RECEPT: Kako da vam uvek bude kremasta i da se belance ne odvoji i ispliva na površinu?

0

Iskusne domaćice znaju da je tajna u jednom triku i tiče se jajeta koje se dodaje pred kraj kuvanja 

TRIK ZA NAJKREMASTIJU BELU ČORBU
TRIK ZA NAJKREMASTIJU BELU ČORBUfoto: Instagram / yildizlarinmutfagi_

Porodični ručak se nekada nije mogao zamisliti bez ukusne domaće supe ili bele čorbe koja je uvek bila savršeno kremasta i bez grumuljica koje se stvaraju od belanceta.

 

Kako je to domaćicama uvek polazilo za rukom? Tako što su znale trik koji je jedna od njih podelila sa nama.

 

U pitanju je jaje, odnosno to da se u čorbu ne dodaje celo jaje, već samo žumance. 

Recept za najkremastiju belu čorbu

 

Sastojci:

 

  • 2 kašike maslaca
  • 1 glavica crnog luka (sitno iseckana)
  • 2 čena belog luka (sitno iseckana)
  • 3 krompira (oljuštena i iseckana na kockice)
  • 1 šargarepa (iseckana)
  • 1 komad celera
  • 2 bele zeleni
  • 1,5 l pileće ili povrtne supe (može i voda s kockom)
  • 300 g piletine
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 2 kašike brašna
  • So, biber, muškatni oraščić po ukusu
  • Peršun ili vlašac za dekoraciju (opciono)

 

U ČORBU SE NE DODAJE BELANCE, SAMO ŽUMANCE
U ČORBU SE NE DODAJE BELANCE, SAMO ŽUMANCE foto: Profimedia

Priprema:

 

U velikoj šerpi, zagrejte maslac na srednjoj vatri. Dodajte crni i beli luk i pržite dok ne omekšaju i postanu staklasti (oko 2-3 minuta). Dodajte iseckanu šargarepu, krompir i ostalo povrće. Propržite sve zajedno nekoliko minuta, uz povremeno mešanje.

 

Dodajte piletinu iseckanu na kockice, pileću ili povrtnu supu (ili vodu sa kockom) u šerpu, povremeno promešajte, poklopite i kuvajte na srednje niskoj temperaturi dok povrće ne omekša (oko 20-25 minuta).

 

U manju šerpicu kad povrće omekša odvojte malo čorbe. Potom umutite jedno žumance dobro da nema grudvice, potom dodajte pavlaku i opet lepo umutite. Zatim to dodajte u prohlađenu čorbu, opet izmešajte da nema grudvica i tek tad pomešajte sve u velikoj šerpi.

 

Posolite i pobiberite po ukusu, a možete dodati i prstohvat muškatnog oraščića za dodatnu aromu.

 

Bonus video:

Zasladite se slaninom 

 

 

 

makonda-tracker