prolećni dezert

Bržu i ukusniju nikad niste probali: Recept za Kapri tortu sa keksom i jagodama (bez pečenja i kompolikovanih filova)

0

Sada je pravo vreme da uživate u ukusnim kolačima sa jagodama, jer one vrlo brzo prođu, a najlepše su kad su sveže 

NAJLEPŠA KAPRI TORTA BEZ PEČENJA KORA
NAJLEPŠA KAPRI TORTA BEZ PEČENJA KORA foto: Shutterstock / Maslova Valentina

Prvo prolećno voće, sočne i lepe jagode, idealne su za pripremu ukusnih dezerata, a kapri torta je jedna od omiljenih na porodičnim trpezama.

 

Sada je pravo vreme da je spremite dok još ima ovih sočnih plodova na pijacama i u prodavnicama.

 

Ova torta je idealna za proleće, jer nije mnogo slatka, a savršen je spoj ukusa keksa, čokolade i jagoda. 

 

 

Sastojci za koru:

 

  • 300 g mlevenog keksa (plazma ili petit)
  • 100 g otopljenog margarina ili maslaca
  • 100 ml mleka

 

Za voćni sloj:

 

  • 300 g jagoda (sveže ili iz zamrzivača, oceđene)
  • 100 ml vode
  • 2 kašike šećera
  • 1 puding od vanile (ili jagode/višnje)

 

Po želji: 1 kašičica gustina za jaču teksturu

 

Za beli sloj:

 

  • 500 ml pavlake za šlag ili biljne slatke pavlake (npr. Hole, Meggle)
  • 200 g krem sira ili maskarponea (može i kisela pavlaka za jeftiniju varijantu)
  • 2 kašike šećera u prahu
  • Vanilin šećer (po želji)

 

Za glazuru:

 

  • 100 g crne čokolade
  • 3 kašike ulja ili 2 kašike mleka

 

Priprema kore:

 

Pomešaj mleveni keks, otopljeni margarin i mleko. Umuti dok se ne dobije ujednačena smesa.

 

Utisni masu u kalup (24 cm) obložen papirom za pečenje. Stavi u frižider dok spremaš ostalo.

 

Voćni sloj:

 

Jagode, šećer i vodu stavi da prokuvaju. Razmuti puding u malo vode i dodaj u ključale jagode. Kuvajte dok se ne zgusne. Ohladi nekoliko minuta i sipaj preko kore. Vrati u frižider da se stegne.

 

Beli sloj:

 

Umuti šlag dok ne postane čvrst. Dodajte krem sir i šećer u prahu i sve sjedini. Premažite preko ohlađenog voćnog sloja. Vratite u frižider.

 

Glazura:

 

Otopi čokoladu s uljem ili mlekom.

Kada se malo prohladi, ravnomerno prelij preko torte.

 

Hlađenje:

 

Torta treba da odstoji bar 3–4 sata u frižideru (ili još bolje preko noći) da se lepo stegne.

 

makonda-tracker