Sada je pravo vreme da uživate u ukusnim kolačima sa jagodama, jer one vrlo brzo prođu, a najlepše su kad su sveže

Prvo prolećno voće, sočne i lepe jagode, idealne su za pripremu ukusnih dezerata, a kapri torta je jedna od omiljenih na porodičnim trpezama.
Sada je pravo vreme da je spremite dok još ima ovih sočnih plodova na pijacama i u prodavnicama.
Ova torta je idealna za proleće, jer nije mnogo slatka, a savršen je spoj ukusa keksa, čokolade i jagoda.
Sastojci za koru:
- 300 g mlevenog keksa (plazma ili petit)
- 100 g otopljenog margarina ili maslaca
- 100 ml mleka
Za voćni sloj:
- 300 g jagoda (sveže ili iz zamrzivača, oceđene)
- 100 ml vode
- 2 kašike šećera
- 1 puding od vanile (ili jagode/višnje)
Po želji: 1 kašičica gustina za jaču teksturu
Za beli sloj:
- 500 ml pavlake za šlag ili biljne slatke pavlake (npr. Hole, Meggle)
- 200 g krem sira ili maskarponea (može i kisela pavlaka za jeftiniju varijantu)
- 2 kašike šećera u prahu
- Vanilin šećer (po želji)
Za glazuru:
- 100 g crne čokolade
- 3 kašike ulja ili 2 kašike mleka
Priprema kore:
Pomešaj mleveni keks, otopljeni margarin i mleko. Umuti dok se ne dobije ujednačena smesa.
Utisni masu u kalup (24 cm) obložen papirom za pečenje. Stavi u frižider dok spremaš ostalo.
Voćni sloj:
Jagode, šećer i vodu stavi da prokuvaju. Razmuti puding u malo vode i dodaj u ključale jagode. Kuvajte dok se ne zgusne. Ohladi nekoliko minuta i sipaj preko kore. Vrati u frižider da se stegne.
Beli sloj:
Umuti šlag dok ne postane čvrst. Dodajte krem sir i šećer u prahu i sve sjedini. Premažite preko ohlađenog voćnog sloja. Vratite u frižider.
Glazura:
Otopi čokoladu s uljem ili mlekom.
Kada se malo prohladi, ravnomerno prelij preko torte.
Hlađenje:
Torta treba da odstoji bar 3–4 sata u frižideru (ili još bolje preko noći) da se lepo stegne.