Pravi je dokaz da zdrava hrana može biti prava poslastica za nepce!
Kada poželimo da obrok bude i ukusan i zdrav, karfiol je često prva namirnica koja nam padne na pamet. Ipak, mnogi ga povezuju isključivo sa kuvanjem na pari ili pečenjem uz sir, što može brzo da dosadi.
Dobra vest je da ovaj moćni beli cvet krije neverovatan potencijal za kreativnost u kuhinji.
Današnji recept donosi potpuno novi način pripreme karfiola koji će oduševiti i one koji inače nisu njegovi najveći fanovi. Brz je, jednostavan, a istovremeno bogat ukusima i hranljivim sastojcima.
Sastojci:
- 1 karfiol
- Ulje za prženje
- 30 grama putera bez glutena
- 2 kašike sirupa od artičoke
- 0,5 kašičice dimljene paprike
- 0,5 kašičice mlevenog kima
- 1/4 ljute papričice
- So
- 2 kašike seckane nane
- 2 kašike seckanog peršuna
- 1 zgnječeni beli luk
- 60 ml limunovog soka
- So
Priprema:
- Isecite karfiol na "šnicle" i svaku od njih propržite sa obe strane na maslinovom ulju oko 5-7 minuta.
- Pomešajte puter, sirup od artičoke, dimljenu papriku, mleveni kim i ljutu tucanu papriku dok se dobro ne sjedine, te dodajte soli po želji.
- Dobijenom pastom pomalo premažite karfiol sa svih strana i ubacite u rernu da se zapeče na 200 stepeni oko 20 minuta.
- Iseckajte na sitno nanu i peršun, dodajte im limunov sok, belli luk i so i sve dobro promešajte.
- Ostatak paste rasporedite po tanjirima, preko njih stavite zapečeni karfiol, pa preko pospite marinadu od peršuna i nane. Prijatno!
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Ne propustite OVAJ recept





