Među starinskim kolačima, breskvice su mnogima omiljene.
Breskvice su mnogima jedan od omiljenih starinskih sitnih kolača, bez kojih ne može da prođe nijedna svečana trpeza.
Ako ste i vi voleli da jedete ovaj kolač kad ste bili mali, u nastavku vam predstavljamo recept za najukusnije breskvice koje ćete probati
Sastojci:
- 2 jaja
- 1 šolja masti
- 1 šolja šećera
- 1/2 šolje mleka
- 1 kesica praška za pecivo
- 4 šolje brašna
Za fil
-
2 kašike džema od kajsije
-
1 kašika kakaoa
-
2 kašike ruma
-
malo mleka
-
mrvice od izdubljenih breskvica
Za dekoraciju:
- crvena boja za kolače
- žuta boja za kolače
- kristal šećer
Priprema:
Mast umutite penasto, a potom dodajte šećer i sve dobro sjedinite. Stavite potom jaja, mleko, prašak za pecivo i mesite testo uz dodavanje brašna.
Da vam ne bi pucalo tokom pečenja, ostavite testo pola sata u frižideru.
Potom od dobijenog testa pravite loptice po želji, a kuglice stavite u pleh za pečenje.
Peći breskvice na temperaturi 180 stepeni dok ne postano blago rumene.
Kada se ohlade, izdubite svaku lopticu, a tom masom ćete dobiti mrvice kojim ćete da filujete kolačiće.
Napravite fil od nabrojanih sastojaka, a mleka dodajte tek toliko da se dobije smesa kojom možete da filujete polovine.
Nakon što ih nafilujete, spajajte dve polovine u jednu breskvicu.
U vodi rastvorite boju, pa umačite breskvice. Kada se prosuše, uvaljajte ih u šećer.





