NJAMI

Napravite duplu meru, jer će nestati za tren: Starinski recept za BRESKVICE kojem ćete se uvek vraćati

0

Među starinskim kolačima, breskvice su mnogima omiljene.

Breskvice se tope u ustima
Breskvice se tope u ustimafoto: vedrana2701/Shutterstock

Breskvice su mnogima jedan od omiljenih starinskih sitnih kolača, bez kojih ne može da prođe nijedna svečana trpeza.

 

Ako ste i vi voleli da jedete ovaj kolač kad ste bili mali, u nastavku vam predstavljamo recept za najukusnije breskvice koje ćete probati

 

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 1 šolja masti
  • 1 šolja šećera
  • 1/2 šolje mleka
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 4 šolje brašna

Za fil

 

  • 2 kašike džema od kajsije

  • 1 kašika kakaoa

  • 2 kašike ruma

  • malo mleka

  • mrvice od izdubljenih breskvica

 

Za dekoraciju:

 

  • crvena boja za kolače
  • žuta boja za kolače
  • kristal šećer

 

Priprema: 

 

Mast umutite penasto, a potom dodajte šećer i sve dobro sjedinite. Stavite potom jaja, mleko, prašak za pecivo i mesite testo uz dodavanje brašna. 

 

Da vam ne bi pucalo tokom pečenja, ostavite testo pola sata u frižideru.

 

Potom od dobijenog testa pravite loptice po želji, a kuglice stavite u pleh za pečenje.

 

Peći breskvice na temperaturi 180 stepeni dok ne postano blago rumene.

 

Kada se ohlade, izdubite svaku lopticu, a tom masom ćete dobiti mrvice kojim ćete da filujete kolačiće. 

 

Napravite fil od nabrojanih sastojaka, a mleka dodajte tek toliko da se dobije smesa kojom možete da filujete polovine. 

 

Nakon što ih nafilujete, spajajte dve polovine u jednu breskvicu.

 

U vodi rastvorite boju, pa umačite breskvice. Kada se prosuše, uvaljajte ih u šećer.

 

 

makonda-tracker