lako, brzo & jeftino

Kako iskoristiti jaja koja su ostala posle Uskrsa? 3 obrok-salate koje štede novac i obezbeđuju zasitan i ukusan obrok

0

Umesto da bacite jaja koja ostaju u danima nakon obeležavanja Uskrsa, probajte neki od ovih recepata.

Izdašna domaća mimoza salata od uskršnjih jaja
Izdašna domaća mimoza salata od uskršnjih jajafoto: Sha15700/Shutterstock

Svima nam se dogodilo da za Uskrs pripremimo i obojimo više jaja nego što nam je zaista potrebno, a u danima nakon praznika ih jedemo na silu ili čak bacimo jer ne mogu dugo da stoje.


Umesto toga, vredi probati neku od popularnih obrok-salata koje se prave od tvrdo kuvanih jaja, što je sjajan način da uštedite i pružite sebi bogat i nešto drugačiji ručak. Najpoznatija je mimoza salata, ali postoji mnogo fenomenalnih i brzih recepata.

 

Pasta salata

 

Salata s testeninom, jajima i začinskim biljem
Salata s testeninom, jajima i začinskim biljemfoto: Angelika Heine/Shutterstock

Sastojci:

 

  • testenina po ukusu
  • jaja
  • kačkavalj
  • šunka
  • kiseli krastavčići
  • majonez
  • senf
  • jogurt
  • so i biber po ukusu


Priprema

 

  1. Skuvajte testeninu.
  2. Na kockice isecite kačkavalj, jaja i šunku, a na kolutiće kisele krastavčiće, pa ih dodajte dobro proceđenoj testenini.
  3. U odvojenoj posudi pomešajte malo majoneza, jogurta i senfa, dobro promešajte i sačinite solju i biberom, pa dodajte mešavini i promešajte.

Mimoza salata

 

Mimoza salata od tvrdo kuvanih, uskršnjih jaja
Mimoza salata od tvrdo kuvanih, uskršnjih jajafoto: Vsl/Shutterstock

Sastojci:

  • 4 krompira srednje veličine
  • 4 tvrdo kuvana jajeta
  • 100 grama majoneza
  • 200 grama šunke po ukusu
  • 350 grama kačkavlja
  • 360 ml kisele pavlake (dve čaše)
  • so, biber i drugi začini po ukusu

 

Priprema

  1. Skuvajte krompir (sa ljuskom), pa ga ostavite da se hladi. Potom ga oljuštite.
  2. Oljuštite kuvana jaja.
  3. Potom pomešajte majonez i kiselu pavlaku, pa začinite po ukusu.
  4. Deo ove smese namažite na dno činije u kojoj ćete služiti mimoza salatu
  5. .Potom preko izrendajte dva kuvana krompira, posolite po želji, pa premažite smesom od majoneza i pavlake tanko.
  6. Potom izrendajte dva kuvana jajeta, ponovo posolite, pa ponovo mažite mešavinu majoneza i pavlake.
  7. Zatim izrendajte kačkavalj.
  8. Ponovite sve dok ne potrošite materijal.
  9. Na vrhu narendajte više kačkavalja.

Salata Nicoise

 

Salata Nicoise (ILUSTRACIJA)
Salata Nicoise (ILUSTRACIJA)foto: Anastasia Kamysheva/Shutterstock

Sastojci:

(svi podložni promeni, možete dodati barenu boraniju, šparglu, rukolu...)

 

  • 3 jajeta
  • 2 paradajza srednje veličine
  • 1 konzerva tunjevine
  • 60 g crnih maslina
  • 1/2 velikog krastavca
  • 1/2 glavice zelene salate
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 3 mlada luka
  • 1 -3 čena belog luka
  • 1 kašika dižon senfa
  • 2 kašike crvenog ili jabukovog sirćeta
  • 5 ukiseljenih srca artičoka
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu


Priprema

  1. Iseckajte i dobro usolite paradajz, pa sklonite na stranu.
  2. Oljuštite jaja, pa ih isecite i dodajte im krastavac, masline, tunjevinu i paradajz (sa sokom), zatim sitno seckan beli i crni luk. Tome dodajte senf, maslinovo ulje i sirće i sve dobro promešajte.
  3. Na dno posude za serviranje poređajte listiće zelene salate, dobro oprane i sečene po želji, pa poređajte tunjevinu i preko nje prethodnu mešavinu s jajima.
  4. Pospite sitno sečenim mladim lukom.

BONUS VIDEO

Tradicionalno farbanje vaskršnjih jaja na Detelinari

 

makonda-tracker