Umesto da bacite jaja koja ostaju u danima nakon obeležavanja Uskrsa, probajte neki od ovih recepata.
Svima nam se dogodilo da za Uskrs pripremimo i obojimo više jaja nego što nam je zaista potrebno, a u danima nakon praznika ih jedemo na silu ili čak bacimo jer ne mogu dugo da stoje.
Umesto toga, vredi probati neku od popularnih obrok-salata koje se prave od tvrdo kuvanih jaja, što je sjajan način da uštedite i pružite sebi bogat i nešto drugačiji ručak. Najpoznatija je mimoza salata, ali postoji mnogo fenomenalnih i brzih recepata.
Pasta salata
Sastojci:
- testenina po ukusu
- jaja
- kačkavalj
- šunka
- kiseli krastavčići
- majonez
- senf
- jogurt
- so i biber po ukusu
Priprema
- Skuvajte testeninu.
- Na kockice isecite kačkavalj, jaja i šunku, a na kolutiće kisele krastavčiće, pa ih dodajte dobro proceđenoj testenini.
- U odvojenoj posudi pomešajte malo majoneza, jogurta i senfa, dobro promešajte i sačinite solju i biberom, pa dodajte mešavini i promešajte.
Mimoza salata
Sastojci:
- 4 krompira srednje veličine
- 4 tvrdo kuvana jajeta
- 100 grama majoneza
- 200 grama šunke po ukusu
- 350 grama kačkavlja
- 360 ml kisele pavlake (dve čaše)
- so, biber i drugi začini po ukusu
Priprema
- Skuvajte krompir (sa ljuskom), pa ga ostavite da se hladi. Potom ga oljuštite.
- Oljuštite kuvana jaja.
- Potom pomešajte majonez i kiselu pavlaku, pa začinite po ukusu.
- Deo ove smese namažite na dno činije u kojoj ćete služiti mimoza salatu
- .Potom preko izrendajte dva kuvana krompira, posolite po želji, pa premažite smesom od majoneza i pavlake tanko.
- Potom izrendajte dva kuvana jajeta, ponovo posolite, pa ponovo mažite mešavinu majoneza i pavlake.
- Zatim izrendajte kačkavalj.
- Ponovite sve dok ne potrošite materijal.
- Na vrhu narendajte više kačkavalja.
Salata Nicoise
Sastojci:
(svi podložni promeni, možete dodati barenu boraniju, šparglu, rukolu...)
- 3 jajeta
- 2 paradajza srednje veličine
- 1 konzerva tunjevine
- 60 g crnih maslina
- 1/2 velikog krastavca
- 1/2 glavice zelene salate
- 1 manja glavica crnog luka
- 3 mlada luka
- 1 -3 čena belog luka
- 1 kašika dižon senfa
- 2 kašike crvenog ili jabukovog sirćeta
- 5 ukiseljenih srca artičoka
- 4 kašike maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
Priprema
- Iseckajte i dobro usolite paradajz, pa sklonite na stranu.
- Oljuštite jaja, pa ih isecite i dodajte im krastavac, masline, tunjevinu i paradajz (sa sokom), zatim sitno seckan beli i crni luk. Tome dodajte senf, maslinovo ulje i sirće i sve dobro promešajte.
- Na dno posude za serviranje poređajte listiće zelene salate, dobro oprane i sečene po želji, pa poređajte tunjevinu i preko nje prethodnu mešavinu s jajima.
- Pospite sitno sečenim mladim lukom.
BONUS VIDEO
Tradicionalno farbanje vaskršnjih jaja na Detelinari
( Glossy, T.S.R. )




