svima nam se desilo

Zeleno žumance – baciti ga ili pojesti? Evo zašto se boja ponekad menja i da li je takvo jaje i dalje jestivo

0

Jedna od najčešćih dilema za Uskrs vezana je za neobičnu pojavu koju inače vrlo retko viđamo na jajima. Proverite jesu li jaja sa zelenim prstenom oko žumanceta ili tačkama zelenkaste boje jestiva.

Zeleni prsten oko žumanceta na tvrdo kuvanim jajima za Uskrs
Zeleni prsten oko žumanceta na tvrdo kuvanim jajima za Uskrsfoto: New Africa/Shutterstock

Obojena uskršnja jaja, kuvana i ukrašena, simbol su Uskrsa, najradosnijeg i najvećeg hrišćanskog praznika, kada ih obično pojedemo mnogo više nego što bismo i pomislili bilo kog drugog, običnog dana.


Nekako su nam na Uskrs kuvana jaja još ukusnija i milija, ali gotovo da nema osobe kojoj se nije desilo da zastane i okleva kada ga otvori i primeti neobičan izgled žumanceta.

 

To može biti zelenkast izgled, poput prstena oko žumanceta, ili mestimične zelene tačke po njemu.

 

Tvrdo kuvana uskršnja jaja
Tvrdo kuvana uskršnja jajafoto: Shutterstock/Africa Studio

Ipak, ovo nije razlog za brigu – zelena boja na žumancetu tvrdo kuvanog jajeta pojavljuje se usled reakcije vodonika iz belanceta sa sumporom koji se nalazi u žumancetu. Ova kombinacija proizvodi vodonik-sulfid, bezopasan zelenkasti mineral koji se pojavljuje baš na mestu gde se susreću belance i žumance,


Ovo je u najvećem broju slučajeva posledica dugog kuvanja jajeta, ali zelena boja žumanceta može da bude izazvana i većom količinom gvožđa u vodi prilikom kuvanja. To, međutim, ne menja jestivost jajeta. Zelena boja na žumancetu je potpuno bezopasna.

 

Pošto jaja za Uskrs često kuvamo duže kako bi se "primila" boja, odnosno ofarbala ljuska, nije neobično što se ovaj premaz pojavljuje baš na uskršnjim jajima, dok ga inače retko primećujemo.

 

Uskršnja jaja
Uskršnja jajafoto: Natali Kuzina/Shutterstock

Kako sledeće godine izbeći zelenu boju žumanceta?


Ukoliko vam pak i dalje nije prijatno da jedete nešto tako neobičnog izgleda, kada sledeće godine budete farbali jaja, pratite sledeće korake.

  1. Kad poređajte jaja po šerpi, nalijte tek toliko vode da jaja budu pokrivena. Ne bi trebalo da je bude više od oko dva centimetra iznad jajeta.
  2. Kuvajte jaja u pokrivenom loncu, pa kad voda proključa, isključite ringlu i ostavite da odstoji na vrućem šporetu. Za velika jaja je potrebno da stoje oko 15 minuta, ona srednje veličine bi trebalo da ostanu na vrućoj ringli još 12, a mala jaja oko 18 minuta.
  3. Prebacite šerpu u sudoperu i pustite hladnu vodu.

 

BONUS VIDEO

Tradicionalno farbanje vaskršnjih jaja na Detelinari

 

makonda-tracker