očas posla

Torta za Uskrs koja izgleda svečano, a pravi se za tili čas: Ima vazdušastu koru, kremast fil i tako je osvežavajuća!

0

Da biste dobili bogatu i neodoljivu uskršnju poslasticu, ne morate da provedete mnogo vremena u kuhinji.

foto: Cookrate - Cakes, Youtube Printscreen
foto: Cookrate - Cakes, Youtube Printscreen

Lisnato testo možemo da iskoristimo na bezbroj načina, a retko se setimo da nam ono posluži kao podloga za tortu iako je odlična zamena za klasičan biskvit ili koru od mlevenog keksa i oraha.


Jedan od takvih recepata je i ovaj koji vam danas predstavljamo, a njime se dobija lagana i osvežavajuća poslastica koja može biti baš to što vam treba posle porodičnog ručka za Uskrs.


U pitanju je spoj šlaga i voćnog ukusa na lisnatom testu koje neće pasti teško na stomak, a pravi se brzo i jednostavno.

 

Torta, Torta od lisnatog testa
foto: Cookrate - Cakes, Youtube Printscreen

Sastojci:

 

  • 500 g lisnatog testa
  • 15 g gustina
  • 50 g šećera u prahu
  • 100 ml vode
  • 100 g šećera + 100 g šećera + 50 g šećera
  • 350 ml slatke pavlake za šlag
  • 250 g šumskog voća
  • 250 ml grčkog jogurta
  • 30 ml limunovog soka

 

Priprema

  1. Isecite lisnato testo u obliku kruga i izbockajte viljuškom ili čačkalicom.
  2. Četkicom nanesite vodu po krugu testa, pa preko sipajte 100 g šećera, pa pecite oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 sterpeni.
  3. Stavite obruč kalupa za tortu oko pečenog testa, pa mutite mikserom slatku pavlaku. Dodajte 50 g šećera u prahu i 50 g šećera, pa mutite dok se ne zgusne fino. Dodajte grčki jogurt, mutite još malo, pa polovinu smese namažite preko pečene kore i lepo poravnajte.
  4. U šerpicu stavite 250 g bobičastog voća po ukusu (može i mešanog), dodajte 100 g šećera i limunov sok, pa uz mešanje kuvajte. Pred kraj dodajte gustin, dobro razmutite (bolje da sipate već razmućen u malo vode, da se ne formiraju gromuljice), pa mešajte dok se ne zgusne. Premažite tortu time, pa preko nanesite još jedan sloj šlaga.
  5. Stavite u frižider najmanje na sat vremena, da se stegne.
  6. Po ukusu možete, ali ne morate, odseći još jedan krug lisnatog testa, koji ćete preseći na trouglove, namazati vodom, pa ispeći kratko u rerni. Poređajte potom trouglove po vrhu torte i ukrasite tortu mrvama lisnatog testa, ostatkom sloja od bobica i šećerom u prahu.

BONUS VIDEO

Sladoled od krempite

 

makonda-tracker