Da biste dobili bogatu i neodoljivu uskršnju poslasticu, ne morate da provedete mnogo vremena u kuhinji.

Lisnato testo možemo da iskoristimo na bezbroj načina, a retko se setimo da nam ono posluži kao podloga za tortu iako je odlična zamena za klasičan biskvit ili koru od mlevenog keksa i oraha.
Jedan od takvih recepata je i ovaj koji vam danas predstavljamo, a njime se dobija lagana i osvežavajuća poslastica koja može biti baš to što vam treba posle porodičnog ručka za Uskrs.
U pitanju je spoj šlaga i voćnog ukusa na lisnatom testu koje neće pasti teško na stomak, a pravi se brzo i jednostavno.

Sastojci:
- 500 g lisnatog testa
- 15 g gustina
- 50 g šećera u prahu
- 100 ml vode
- 100 g šećera + 100 g šećera + 50 g šećera
- 350 ml slatke pavlake za šlag
- 250 g šumskog voća
- 250 ml grčkog jogurta
- 30 ml limunovog soka
Priprema
- Isecite lisnato testo u obliku kruga i izbockajte viljuškom ili čačkalicom.
- Četkicom nanesite vodu po krugu testa, pa preko sipajte 100 g šećera, pa pecite oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 sterpeni.
- Stavite obruč kalupa za tortu oko pečenog testa, pa mutite mikserom slatku pavlaku. Dodajte 50 g šećera u prahu i 50 g šećera, pa mutite dok se ne zgusne fino. Dodajte grčki jogurt, mutite još malo, pa polovinu smese namažite preko pečene kore i lepo poravnajte.
- U šerpicu stavite 250 g bobičastog voća po ukusu (može i mešanog), dodajte 100 g šećera i limunov sok, pa uz mešanje kuvajte. Pred kraj dodajte gustin, dobro razmutite (bolje da sipate već razmućen u malo vode, da se ne formiraju gromuljice), pa mešajte dok se ne zgusne. Premažite tortu time, pa preko nanesite još jedan sloj šlaga.
- Stavite u frižider najmanje na sat vremena, da se stegne.
- Po ukusu možete, ali ne morate, odseći još jedan krug lisnatog testa, koji ćete preseći na trouglove, namazati vodom, pa ispeći kratko u rerni. Poređajte potom trouglove po vrhu torte i ukrasite tortu mrvama lisnatog testa, ostatkom sloja od bobica i šećerom u prahu.
BONUS VIDEO
Sladoled od krempite
( Glossy, T.S.R. )