slatkiš iz snova

Kremasto, penasto i – posno: Pronašli smo najlepšu poslasticu za Veliki petak koja je gotova u tren oka, bez pečenja

0

Bilo da postite iz verskih ili zdravstvenih razloga, ovaj kolač će zadovoljiti vašu želju za slatkim bez imalo griže savesti.

foto: Youtube / Printscreen / @Dolciveloci89
foto: Youtube / Printscreen / @Dolciveloci89

Veliki petak je dan tišine, posta i duhovne introspekcije, a iako se tada ne pripremaju raskošni obroci, to ne znači da ne možemo uživati u nečemu slatkom i posnom.

 

Ovaj kolač je pravo malo čudo – ne peče se, ne sadrži mleko ni jaja, a ipak je kremast, ukusan i gotov za tren. Idealna je opcija kada želite nešto brzo, jednostavno i simbolično, a opet prigodno za ovaj sveti dan.

 

Priprema se sa sastojcima koje verovatno već imate kod kuće, a njegova tekstura i aroma osvajaju već pri prvom zalogaju. Najlepše od svega – ne zahteva rernu, samo malo ljubavi i frižider.

 

Sastojci:

 

Za koru:

  • 300 g posnog mlevenog keksa
  • 100 g mlevenih oraha
  • 2 kašike kakaa
  • 150 ml soka od narandže (ili vode)
  • 2 kašike meda ili šećera (po ukusu)

Za fil:

  • 500 ml biljnog mleka (sojino, bademovo, ovseno)
  • 4 kašike gustina
  • 4 kašike šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 50 g posne crne čokolade

Za dekoraciju:

  • Kokos, rendana posna čokolada ili listići badema

 

Priprema:

 

 

  1. Priprema kore:U velikoj posudi sjedinite mleveni keks, orahe i kakao. Dodajte med ili šećer, pa postepeno ulivajte sok od narandže i mesite dok ne dobijete kompaktnu masu. Rukama utisnite smesu u kalup obložen papirom za pečenje i poravnajte je.
  2. Priprema fila:U šerpici pomešajte gustin, šećer i vanilin šećer sa malo biljnog mleka da se razmuti. Ostatak mleka stavite da provri, pa u njega dodajte razmućeni gustin. Kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre i dodajte izlomljenu čokoladu. Mešajte dok se potpuno ne otopi i sjedini sa filom.
  3. Sastavljanje kolača:Vruć fil sipajte preko pripremljene kore i lepo ga rasporedite. Ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi, zatim prebacite u frižider da se stegne, minimum 3 sata (idealno preko noći)
  4. Dekoracija:Po želji, pospite kokosom, rendanom posnom čokoladom ili listićima badema pre serviranja.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Evo poslastice iz najluđih snova! (VIDEO)

 

 

 

makonda-tracker