vredi probati

Od predjela do dezerta: Ovih 7 posnih recepata obogatiće vašu trpezu na Veliki petak – drugačiji su i neodoljivo ukusni

0

Svako od njih je lagano, hranljivo i savršeno za prolećnu sezonu.

Ova jela su ukusna i zasitna
Ova jela su ukusna i zasitnafoto: Shutterstock / CandyRetriever

Veliki petak, kao jedan od najvažnijih dana u hrišćanskom kalendaru, obeležava se u duhu tišine, skromnosti i posta. Toga dana vernici se uzdržavaju ne samo od mesa i mlečnih proizvoda, već često i od ulja, trudeći se da u ishrani budu što jednostavniji i duhovno sabraniji.

 

Ipak, posna ishrana ne mora biti jednolična niti dosadna. Uz malo kreativnosti i dobar odabir namirnica, moguće je pripremiti ukusna, zdrava i raznovrsna jela koja poštuju duh posta.

 

U nastavku vam donosimo sedam predloga za zanimljiva posna jela koja će oplemeniti trpezu na Veliki petak.

1. Čorba od sočiva sa limunom i celerom

 

Topla, osvežavajuća i hranljiva – čorba od crvenog sočiva obogaćena limunovim sokom, celerom i šargarepom idealna je za posni ručak. Za dodatni sloj ukusa, ubacite malo kurkume i korijandera.

 

 

2. Pečene paprike punjene kinoom i povrćem

 

Umesto klasičnog pirinča, punjenje od kinoe, crnog luka, tikvica i začina donosi nov i zanimljiv ukus. Paprike se mogu peći u rerni bez dodatka ulja, pokrivene aluminijumskom folijom.

 

 

3. Slani kolač od heljde sa pečurkama i blitvom

 

Ova pita bez kvasca i ulja pravi se od heljdinog brašna, vode i povrća – savršeno jelo za Veliki petak. Pečurke i blitva daju pun ukus, a može se poslužiti toplo ili hladno.

 

 

4. Salata od marinirane cvekle, narandže i oraha

 

Lagano, aromatično i osvežavajuće – spoj slatke cvekle i citrusne note narandže sa hrskavim orasima pravi je prolećni hit. Idealna kao predjelo ili lagana večera.

 

 

5. Rižoto od integralnog pirinča sa šparglama i limunom

 

Bez ulja, ali pun ukusa – kuvan integralni pirinač začinjen limunovim sokom i svežim šparglama pravi je izvor energije. Za dodatni šmek, dodajte prstohvat mlevenog bibera i sitno seckan peršun.

 

 

6. Posni musaka složenac od tikvica, paradajza i krompira

 

Povrće se ređa u slojevima bez prženja, a između dolazi sos od paradajza i začina. Peče se u rerni dok ne porumeni, a rezultat je sočno, toplo jelo koje zadovoljava i bez trunke ulja.

 

 

7. Slatkiš od suvih šljiva, oraha i meda (ili agavinog sirupa)

 

kuglice
foto: Shutterstock

Za kraj, nešto slatko: kuglice od mlevenih suvih šljiva i oraha, zaslađene medom (ako post dozvoljava) ili prirodnim sirupom, odličan su dezert koji se ne peče. Držati ih u frižideru pre posluženja.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Pobedničko jelo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker