neodoljiva

Dok proključa voda za kafu – sve ste obavili! KAFANSKA PROJARA puna sira umuti se za 5 minuta, a jede u slast danima

0

Ako ste ljubitelj domaće projare sa sitnim, slanim sirom, ovaj recept za sočno pecivo je nešto što morate da probate.

Domaća žuta projara (projanica) puna sira
Domaća žuta projara (projanica) puna sirafoto: V.Dr/Shutterstock

Projara, odnosno ono što često pogrešno nazivamo projom, jedno je od omiljenih peciva srpske kuhinje i čim je stranci prvi put probaju – odmah im bude jasno zašto!

 

Bez obzira na to dodajete li joj sir ili jogurt ili, još bolje, i jedno i drugo, možete biti sigurni da vas čeka slastan obrok koji se pamti, a uz pravu razmeru sastojaka može postati pravo malo remek-delo. 

 

Jedna od omiljenih varijanti je tzv. kafanska projara, koja se priprema očas posla, a ukus joj se dugo pamti.

Sastojci:

 

  • 4 cela jajeta
  • 200 g kukuruznog brašna
  • 100 g pšenicnog brašna
  • 1 cela kesica praška za pecivo
  • 300 g sira
  • 150 ml ulja
  • 300 ml jogurta
  • so po ukusu


Priprema

  1. Dobro umutite jaja, pa im dodajte sir i posolite po potrebi (vodite računa o tome koliko je sir slan).
  2. Sipajte ulje i jogurt, pa promešajte.
  3. Malo po malo dodajte pšenično i kukuruzno brašno prosejane s praškom za pecivo, uz neprestano mešanje, tako da razbijete sve gromuljice koje se pojave.
  4. Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje, pa protresite da se lepo poravna.
  5. Pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 40 minuta.

 

BONUS VIDEO

Srpska proja na listi najboljih hlebova sveta

Error in getting video.

 

makonda-tracker