ma savršeno

Zbog njih ćete zavoleti post: Brze hilandarske projice koje se ne mrve, ukusne su i možete ih jesti do 5 dana

0

Vreme posta je vreme kad su ideje za posna jela i te kako dobro došle, a ovaj recept ćete, čim ga isprobate, čuvati kao "oči u glavi"

RECEPT ZA POSNE PROJE OD KOJIH SE BUDE SVA ČULA
RECEPT ZA POSNE PROJE OD KOJIH SE BUDE SVA ČULA foto: Shutterstock / Baloncici

Posni recepti i posna hrana može da bude veoma ukusna, može se spremiti brzo, podgrevati i jesti i do nekoliko dana. Ukoliko i vi postite ceo post onda dobro znate da ideja za posne obroke nikad nije dovoljno, a ovaj ćete zavoleti i spremati i kada prođe vreme posta. 

 

Hilandarske projice su savršene za doručak, večeru ili kao dodatak ručku, a toliko su mekane i ako ih držite u kesi moćiće te da uživate u njima do 5 dana.

 

Ne mrve se, brzo se spremaju i šta vam je više potrebno - krenite odmah s njihovom pripremom. 

Sastojci:

 

  • 2 šolje kukuruznog brašna
  • 1 šolja pšeničnog brašna
  • 1/2 šolje ulja
  • 1 šolja vode (po potrebi može malo više)
  • 1 pakovanje praška za pecivo
  • So, po ukusu
  • 1/2 šolje kisele vode (ili 1 kašika limunovog soka)
  • 1 kašičica suvog kvasca (opciono, ako želite malo rastvoreniju strukturu)
  • 1/2 šolje kukuruzne griz (po želji, za dodatnu teksturu)
  • 1/2 šolje sitno iseckanog povrća (npr. crvena paprika, luk, paradajz; opcionalno, za bogatiji ukus)
HILANDARSKE PROJE KOJE SE OBOŽAVAJU I VAN POSTA
HILANDARSKE PROJE KOJE SE OBOŽAVAJU I VAN POSTA foto: Olyina V/Shutterstock

Priprema:

 

U velikoj posudi pomešajte kukuruzno i pšenično brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte ulje, vodu i kiselu vodu (ili limunov sok). Po želji, možete dodati i suvi kvasac i kukuruznu griz za dodatnu teksturu i ukusan miris.

 

Dobro promešajte sve sastojke dok ne dobijete ujednačenu smesu. Ako je smesa previše gusta, dodajte malo više vode. Smesa treba biti srednje gustine, ne previše tečna, ali ni previše čvrsta.

 

Ako želite, možete dodati sitno iseckano povrće kao što su paprika, luk ili paradajz da biste obogatili ukus. Prelijte smesu u prethodno podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje.

 

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta, dok proja ne postane zlatno-smeđa i hrskava spolja. Poslužite toplo, idealno uz neki posni dip ili salatu.

 

Bonus video:

Lignje na morski način 

Error in getting video.

 

makonda-tracker