Da biste uživali u sočnom i mirišljavom kolaču banana bread, zamenite uobičajene sastojke na ovaj način i dobićete nezaboravnu poslasticu.

Banana hleb (banana bread) jedan je od omiljenih američkih slatkiša, a on je već godinama popularan širom sveta i sjajan način da iskoristite prezrele banane koje vam se ne jedu.
Prvi put se kolač od pasiranih banana pominje u Americi krajem 19. veka, a od tada je postepeno sticao sve veću popularnost, pa danas ima mnogo fenomenalnih recepata i verzija.
Uglavnom se kao jedan od ključnih sastojaka koristi obično belo brašno, ali njega možete izbeći tako što ćete da ga zamenite ovsenim pahuljicama koje su odstojale u mleku (ako postite, biljnom napitku ili čak vodi). Tako ćete dobiti sočnu i mekanu poslasticu izuzetne teksture i fenomenalnog ukusa, koji možete da jedete i ako pazite na kilograme.
Sastojci:
- 120 g ovsenih pahuljica
- 250 ml toplog mleka
- 2 banane
- 2 jajeta
- 50 g kakao praha
- 1 kašičica praška za pecivo
- 50 g orašastih plodova po ukusu
- 75 g crne čokolade
Priprema
- Sipajte ovsene pahuljice u činiju, pa ih prelijte toplim mlekom i promešajte. Sklonite na stranu da odstoji oko 10 minuta, dok ovas ne omekša.
- U međuvremenu oljuštite banane i ispasirajte ih viljuškom, pa dodajte u prethodnu smesu i sjedinite.
- U odvojenoj činiji umutite jaja, pa ih dodajte mešavini sa ovsenim pahuljicama i mešajte dok se ne sjedini.
- Ubacite na kraju kakao i prašak za pecivo i promešajte.
- Sipajte u posudu za pečenje obloženu pek-papirom, pa pospite mlevenim ili sitno sečenim orašastim plodovima po ukusu, najbolje orasima ili bademima, ali i lešnik odlično ide uz čokoladni ukus kolača.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 40 minuta.
- Na kraju prelite kolač otpljenom čokoladom i uživajte u njegovom savršenom ukusu
BONUS VIDEO
Kako Kinezi prave Mesečev kolač?