ništa komplikovano!

Nije u pitanju nikakav "tajni sastojak": Poznati kuvar otkrio kako mu meso u gulašu bude tako mekano da se raspada

0

Da bi govedina bila nežna i meka, primenite ove trikove poznatog engleskog kuvara, koji ima interesantnu filozofiju kada je reč o pripremi gulaša.

Goveđi gulaš s krompirom
Goveđi gulaš s krompiromfoto: Natalia Hanin/Shutterstock

Iako je toliko zastupljen u srpskoj kuhinji da ga doživljavamo kao naše, gulaš je jelo koje dolazi nam iz mađarske tradicije. Ime je dobilo od reči gulya, što znači "krdo stoke", dok sam gulyás znači — stočar.


Danas je gulaš popularan širom sveta i pravi se od raznih vrsta mesa, a jedna od omiljenih opcija je goveđi gulaš, koji mnogi ponekad izbegavaju zbog preduge pripreme. Ali sve može da traje mnogo kraće!


Den Vilson, čuveni londonski kuvar, jedan je od onih koji ne kriju svoje trikove za omekšavanje mesa, konkretno govedine, za pripremu najukusnijeg gulaša, a ističe da nije u pitanju nikakav tajni sastojak već pravi pristup pripremi.

Ne žurite da ubacite meso

 

Govedinu uvek kuvajte tek kad dostigne sobnu temperaturu – savetuje on. – Što je hladnije, kad se doda u gulaš ili stavi u tiganj za prženje, meso će biti pod većim stresom.

 

Goveđi gulaš sa sočnim sosom
Goveđi gulaš sa sočnim sosomfoto: Shutterstock/Arkadiusz Fajer

Taj stres, objašnjava on, može da dovede do toga da se govedina stegne i otvrdne, pa tekstura mesa nije zadovoljavajuća.


On ističe i da dodavanje goveđe kocke za supu može da dovede do sličnog problema, suprotno uvreženom mišljenju da zapravo pomaže da meso omekne.

 

Ali ne čekajte ni predugo!


Kako kaže, meso ne treba spustiti direktno u ključalu tečnost ("Zamislite koliko bi vam bilo neprijatno da vas neko ubaci u kipuću vodu!", kaže Vilson). Umesto toga, govedinu dodajte gulašu pre ključanja, tako da se postepeno zagreva i krčka.

 

Nekad je strpljenje neophodno


Kad je reč o pripremi obroka, neke fraze se koriste toliko da su pomalo izlizane, a među njima su i "sporo krčkanje" i "niska temperatura", ali to nije bez razloga – na tome se toliko insistira jer zaista deluje.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mariam 🫶🏼 (@mxriyum)

 

Niže temperature tokom dužeg perioda će omogućiti da se kolagen u tvrdom goveđem mesu razgradi i bude sočniji.


Uverite se da ima dovoljno tečnosti da meso ostane "mokro". To nije zvaničan termin, ali ja volim da razmišljam o govedini kao o plivanju u bazenu, a cilj je – gulaš. Ako se osuši, svrdnuće se – naglašava Vilson.

 

BONUS VIDEO

Gulaš koji budi čula

 

makonda-tracker