U ovom obroku uživaju svi, od 3 do 103 godine, a domaćice ga obožavaju jer se brzo i jednostavno sprema

Kaneloni su italijansko jelo koje se sastoji od velikih cevastih testenina (sličnih lazanjama, ali u obliku rolni) koje se pune različitim nadevima, prelivaju sosom i peku u rerni. Ovo jelo je popularno širom sveta i može se pripremiti na razne načine, u zavisnosti od ukusa i sastojaka.
Postoji mnogo varijacija kada je u pitanju punjenje kanelona. Neki od najpopularnijih nadeva uključuju meso (govedina, piletina, svinjetina), sir često uz spanać ili pečurke, ali mogu se praviti i sa povrćem, plodovima mora ili ribom.
Danas vam donosimo kanelone sa piletinom u preukusnom belom sosu od kojeg se bude sva čula.
Sastojci:
Za fil:
- 500 g pilećeg belog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 kašika maslinovog ulja
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 100 g rendanog kačkavalja
- So, biber, suvi začin (po ukusu)
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica bosiljka
Za bešamel sos:
- 30 g putera
- 2 kašike brašna
- 500 ml mleka
- So, biber, malo muskatnog oraščića

Ostalo:
- 12 kanelona (kupovni, suvi)
- 100 g rendanog sira (mozzarella, gauda ili parmezan)
Priprema:
Pileće belo meso skuvajte, zatim ga sitno iseckajte ili izmrvite viljuškom.
Na maslinovom ulju propržite sitno seckani crni i beli luk dok ne omekšaju.
Dodajte piletinu, začine i pavlaku za kuvanje. Krčkajte nekoliko minuta dok se sve lepo sjedini. Sklonite sa vatre i umešajte rendani kačkavalj.
Suve kanelone napunite pripremljenim filom pomoću kašičice ili dresir kese.
Bešamel sos: U šerpi otopite puter, dodajte brašno i kratko propržite uz stalno mešanje. Polako dodajte mleko, neprestano mešajući da ne bude grudvica. Kuvajte na laganoj vatri dok ne dobijete gusti sos, zatim dodajte začine.
U vatrostalnu posudu sipajte malo bešamela na dno, poređajte punjene kanelone, pa ih prelijte ostatkom sosa. Pospite rendanim sirom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta, dok ne porumene.
Bonus video:
Zasladite se slaninom