Poslužite je uz pečeni krompir, kiseli kupus ili domaći hleb, i uživajte u pravoj gurmanskoj gozbi!

Ako volite jela koja su sočna iznutra, a hrskava spolja, kolenica u pivu je pravi izbor za vas!
Ovaj tradicionalni specijalitet priprema se lagano i strpljivo, a rezultat je mekano meso koje se odvaja od kosti i savršena, hrskava korica.
Tajna savršenog ukusa leži u dugom mariniranju i polaganom pečenju, a pivo dodaje posebnu aromu i čini meso još sočnijim.
Sastojci:
- 1 svinjska kolenica (oko 1,5 kg)
- 500 ml tamnog piva
- 2 kašike senfa 4 čena belog luka (sitno seckana)
- 1 glavica crnog luka (sečena na kolutove)
- 2 lovorova lista
- 1 kašika soli
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica dimljene paprike
- 2 grančice svežeg timijana (ili 1 kašičica suvog)
- 2 kašike ulja
Priprema:
- Kolenicu operite i dobro osušite ubrusom. Zatim je nožem zasecite na par mesta da bi se začini bolje upili.
- U činiji pomešajte senf, beli luk, so, biber, dimljenu papriku i ulje, pa time dobro premažite kolenicu. Stavite je u činiju, dodajte lovorov list i timijan, prelijte pivom i ostavite da odstoji najmanje 4 sata (idealno preko noći) u frižideru.
- Zagrejte rernu na 180°C. U pleh stavite crni luk, preko njega mariniranu kolenicu, pa sve prelijte marinadom. Pokrijte folijom i pecite 2 sata, povremeno prelivajući sokovima iz pleha.
- Skinite foliju, pojačajte temperaturu na 220°C i pecite još 30-40 minuta, dok kožica ne postane hrskava. Povremeno prelijte pivom iz pleha za dodatnu sočnost.
- Služite toplo uz prilog po želji i uživajte u fantastičnom ukusu!
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Ko je spremio najbolju bečku šniclu, omiljeno jelo svake porodice?