specijalitet

Spolja hrskava, a iznutra tako mekana: Svinjska kolenica u pivu pravi je delikates – odvaja se od kosti i topi u ustima

0

Poslužite je uz pečeni krompir, kiseli kupus ili domaći hleb, i uživajte u pravoj gurmanskoj gozbi!

Ovaj recept će vas oduševiti
Ovaj recept će vas oduševitifoto: Eight Photo/Shutterstock

Ako volite jela koja su sočna iznutra, a hrskava spolja, kolenica u pivu je pravi izbor za vas!

 

Ovaj tradicionalni specijalitet priprema se lagano i strpljivo, a rezultat je mekano meso koje se odvaja od kosti i savršena, hrskava korica.

 

Tajna savršenog ukusa leži u dugom mariniranju i polaganom pečenju, a pivo dodaje posebnu aromu i čini meso još sočnijim. 

 

Sastojci:

 

  • 1 svinjska kolenica (oko 1,5 kg)
  • 500 ml tamnog piva
  • 2 kašike senfa 4 čena belog luka (sitno seckana)
  • 1 glavica crnog luka (sečena na kolutove)
  • 2 lovorova lista
  • 1 kašika soli
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • 2 grančice svežeg timijana (ili 1 kašičica suvog)
  • 2 kašike ulja

 

Priprema:

 

  1. Kolenicu operite i dobro osušite ubrusom. Zatim je nožem zasecite na par mesta da bi se začini bolje upili.
  2. U činiji pomešajte senf, beli luk, so, biber, dimljenu papriku i ulje, pa time dobro premažite kolenicu. Stavite je u činiju, dodajte lovorov list i timijan, prelijte pivom i ostavite da odstoji najmanje 4 sata (idealno preko noći) u frižideru.
  3. Zagrejte rernu na 180°C. U pleh stavite crni luk, preko njega mariniranu kolenicu, pa sve prelijte marinadom. Pokrijte folijom i pecite 2 sata, povremeno prelivajući sokovima iz pleha.
  4. Skinite foliju, pojačajte temperaturu na 220°C i pecite još 30-40 minuta, dok kožica ne postane hrskava. Povremeno prelijte pivom iz pleha za dodatnu sočnost.
  5. Služite toplo uz prilog po želji i uživajte u fantastičnom ukusu!

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ko je spremio najbolju bečku šniclu, omiljeno jelo svake porodice?

Error in getting video.

 

makonda-tracker