Bilo da pravite kiflice, lepinje ili pogačice, ovaj recept će postati vaš omiljeni!

Nema ništa lepše od mirisa sveže pečenog peciva koje je mekano, vazdušasto i ukusno. Ali šta ako nemate kvasac ili ne želite da koristite jaja?
Ovaj recept je savršeno rešenje – jednostavno testo koje se brzo priprema, a daje fantastične rezultate. Bez čekanja da testo naraste, za samo nekoliko minuta bićete spremni da oblikujete peciva i stavite ih u rernu.
Sastojci:
- 400 g brašna (možete koristiti meko pšenično brašno ili kombinaciju sa integralnim)
- 1 kesica praška za pecivo (10 g)
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 250 ml jogurta (može i biljni jogurt za vegansku verziju)
- 50 ml ulja (suncokretovo, maslinovo ili po izboru)
- 50 ml mleka ili biljnog napitka
Priprema:
- U velikoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i šećer.
- Dodajte jogurt, ulje i mleko pa sve sjedinite varjačom ili rukama dok ne dobijete mekano testo.
- Mesite testo oko 5 minuta dok ne postane glatko i elastično. Ako se lepi za ruke, dodajte još malo brašna.
- Ostavite testo da odstoji 10-15 minuta pre oblikovanja.
- Oblikujte peciva po želji (loptice, kiflice, pogačice) i stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ih sa malo mleka ili ulja za lepšu koricu.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, dok ne porumene.
Saveti:
- Možete dodati susam, lanene semenke ili krupnu so za dodatni ukus.
- Ako želite slatko pecivo, povećajte količinu šećera na 2-3 kašike.
- Ovo testo možete koristiti i za brze pogačice ili lepinje.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Kako da testo brže naraste?
( Glossy, E.S. )