za pun stomak

Najbolji recept za srpsku BELU ČORBU: Puna je piletine i povrća, zasitna i pravi se brzo i jednostavno

0

Odlična je kao uvertira za glavno jelo, ali ova čorba lako može i da ga zameni – toliko je bogata i hranljiva!

Srpska bela čorba
Srpska bela čorbafoto: Fanfo/Shutterstock

Bela čorba jedno od omiljenih uvoda u jelo, posebno u zimskom periodu, kada svojom toplinom sprema za glavno jelo, ali i u letnjim danima, kada se služi hladna i osvežava.


Ona je vrlo popularna i zastupljena na srpskoj trpezi, a skoro svako ima sopstveni porodični recept za izdašnu belu čorbu.


Ipak, ako želite osnovni recept, s kojim dalje možete eksperimentisati po ukusu, ovaj obavezno probajte.

Sastojci:

 

  • 1,5 litar vode
  • 2 šargarepe
  • 3 krompira
  • 100 g celera
  • peršun po ukusu
  • paškanat po ukusu
  • 1,5 l vode
  • biber i so po ukusu
  • 2 kašičice suvog začina
  • 2 lovorova lista
  • 200 ml kisele pavlake
  • 2 žumanceta
  • ½ kilograma piletine


Priprema

  1. Stavite vodu da se kuva na najvišoj temperaturu.
  2. Najpre operite piletinu, pa stavite u vodu da se kuva poklopljeno. Kad proljuča, smanjite na tihu ili srednju temperaturu.
  3. Ubacite očišćeno povrće.
  4. Izvadite meso kad počne da se odvaja od kostiju, pa procedite tečnost i ostavite da se meso i povrće hlade. Potom iseckajte na sitno pileće meso, šargarepu, celer i krompir, a ostalo povrće sklonite.
  5. Proceđenu tečnost vratite u šerpu i dodajte povrće i meso, pa začinite i kuvajte na srednjoj temperaturi.
  6. Za zapršku, umutite u jednom tanjiru žumanca i kiselu pavlaku.
  7. Sklonite šerpu s ringle i u vrelo sipajte zapršku, u tankom mlazu i sve vreme mešajući kako biste razbili grudvice.
  8. Dodajte peršun i dodatno začinite po želji, promešajte, pa sklonite s ringle.

 

BONUS VIDEO

Recept majstora za gulaš

Error in getting video.

 

makonda-tracker