Ako je prženje u dubokom ulju razlog što izbegavate krofne, ovaj recept je nešto što jednostavno morate da probate – uz to što će biti ukusne i zasitne, one su nemasne, a peku se u pećnici.
Starinske, domaće krofne kakve su pravile naše bake bude sećanja na detinjstvo i bezbrižna jutra, a njihov ukus je nenadmašan, koliko god peciva probali.
Da biste dobili baš takve krofne, sve što vam je potrebno je nekoliko sastojaka koje svi imaju u kući u svakom trenutku, kao i vrlo malo vremena.
Pošto se prave u rerni i bez kapi ulja, one neće biti masne kao krofne koje se prže u ulju, a vrlo su mekane i fenomenalnog ukusa.
Sastojci:
- 800 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 4 jajeta
- 200 ml mlake vode
- 300 ml jogurta
- 150 g margarina
- 150 g kristal šećera
- 100 šećera u prahu
Priprema
- U malo mlake vode razmutite suvi kvasac sa šećerom, pa pospite brašnom i ostavite da odstoji desetak minuta.
- Potom dodajte ostatak vode, jaja i jogurt, dobro umutite, pa ubacite šećer i otopljen margarin (ostavite jednu kašiku sa strane za kasnije).
- Malo po malo, sipajte brašno uz mešanje kako biste razbili gromiljice, pa kad sjedinite, pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom mestu da odstoji 30-60 minuta.
- Zatim prebacite na pobrašnjenu površinu, premesite i razvucite testo na debiljinu od 1-1,5 cm.
- Širom čašom vadite krugove i ređajte ih u pleh koji ste prethodno obložili pek-papirom, a obavezno ostavite prostora između krofni jer će nadoći tokom pečenja.
- Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumene.
- Kad se ispeče, namažite kašikom otopljenog margarina koju ste ranije odvojili, pa pospite šećerom u prahu.
BONUS VIDEO
Lenja pita - Zaboravljena jela Srbije
( Glossy, T.S.R. )





