Priprema možda zahteva malo truda, ali nagrada je neprocenjiva – savršeno lisnato testo koje se topi u ustima i kremasta pistać nota.
Kroasani su sinonim za savršeno zimsko ili nedeljno jutro, kada se kućom širi miris sveže pečenog testa.
Uz dodatak bogatog krema od pistaća, postaju prava poslastica kojoj je teško odoleti.
U nastavku otkrivamo kako da sami napravite i domaći krem od pistaća, koji će podići vaše kroasane na novi nivo.
Sastojci za kroasane:
- 500 g brašna
- 250 ml toplog mleka
- 50 g šećera
- 10 g suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
- 1/2 kašičice soli
- 250 g putera (hladnog, isečenog na tanke listiće)
- 1 jaje (za premazivanje)
Sastojci za krem od pistaća:
- 200 g neslanih pistaća
- 100 g šećera u prahu
- 50 ml mleka
- 50 g bele čokolade (istopljene) 1 kašičica vanilin ekstrakta
Priprema kroasana:
- U činiji pomešajte toplo mleko, šećer i kvasac. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok kvasac ne zapeni. Dodajte brašno i so, pa umesite glatko testo. Prekrijte krpom i ostavite da narasta 1 sat.
- Testo razvucite u pravougaonik, pa preko njega rasporedite hladan puter. Preklopite testo kao pismo (gornju i donju stranu ka sredini), zatim ga ostavite u frižideru 30 minuta. Ovaj postupak ponovite tri puta kako biste dobili lisnatu strukturu.
- Kada završite sa preklapanjem, testo razvucite u veliki pravougaonik i isecite trouglove. Svaki trougao uvijte u kroasan, počevši od šireg kraja.
- Kroasane poređajte na pleh obložen papirom za pečenje, premažite umućenim jajetom i ostavite da odmore još 20 minuta. Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
Priprema domaćeg krema od pistaća:
- Blanširajte pistaće tako što ćete ih kratko prokuvati u vodi, a zatim skinuti ljuske.
- U blenderu usitnite pistaće dok ne dobijete pastu. Dodajte šećer u prahu, mleko, istopljenu belu čokoladu i vanilin ekstrakt, pa sve zajedno blendajte dok smesa ne postane glatka i kremasta.
- Krem čuvajte u staklenoj tegli u frižideru do upotrebe.
Finalni korak:
Ohlađene kroasane rasecite na pola i filujte kremom od pistaća. Po želji, pospite dodatnim mlevenim pistaćima ili prah šećerom. Ove kroasane najbolje je poslužiti uz šoljicu kafe ili čaja, uživajući u svakom zalogaju ove sofisticirane poslastice!
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Evo poslastice iz najluđih snova!