i zdravo i ukusno

Naše bake su govorile "i bolestan bi je jeo", a vi je jedite da ostane zdravi: Najlepši recept za pileću belu čorbu

0

Ukoliko želite ukusan ručak na kašiku i to kašiku punu vitamina ova čorba je sjajan izbor za vas 

RECEPT ZA VITAMINSKU BELU ČORBU PRSTE DA POLIŽEŠ
RECEPT ZA VITAMINSKU BELU ČORBU PRSTE DA POLIŽEŠ foto: Shutterstock / Radu Sebastian

Zimski dani su idealni za pripremu nekih malo složenijih jela i mada takozvana Bela čorba nije komplikovana i ona se više smatra zimskim jelom.

 

Za njenu prirpemu je potrebno dosta povrća i malo mesa, što je čini pravim izvorom vitamina i svih onih hranljivih materija koje su nam potrebne da izgradimo jak imunitet koji će nam pomoći da u vreme kad kolaju virusi ostanemo zdravi i snažni.

 

Ukoliko i vi volite ovu čorbu sledite dalje uputstvo i napravite ukusan obrok na kojem će vam ukućani i njihovi stomaci i te kako biti zahvalni.

Sastojci:

 

  • 2 kašike maslaca 
  • 1 glavica crnog luka (sitno iseckana)
  • 2 čena belog luka (sitno iseckana)
  • 3 krompira (oljuštena i iseckana na kockice)
  • 1 šargarepa (iseckana)
  • 1 komad celera
  • 2 bele zeleni
  • 1,5 l pileće ili povrtne supe (može i voda s kockom)
  • 300 g piletine
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 2 kašike brašna
  • So, biber, muškatni oraščić po ukusu
  • Peršun ili vlašac za dekoraciju (opciono)

 

BELA ČORBA JE I UKUSNA I ZDRAVA
BELA ČORBA JE I UKUSNA I ZDRAVA foto: Profimedia

Priprema:

 

U velikoj šerpi, zagrejte maslac na srednjoj vatri. Dodajte crni i beli luk i pržite dok ne omekšaju i postanu staklasti (oko 2-3 minuta). Dodajte iseckanu šargarepu, krompir i ostalo povrće. Propržite sve zajedno nekoliko minuta, uz povremeno mešanje.

 

Dodajte piletinu iseckanu na kockice, pileću ili povrtnu supu (ili vodu sa kockom) u šerpu, povremeno promešajte, poklopite i kuvajte na srednje niskoj temperaturi dok povrće ne omekša (oko 20-25 minuta).

 

U manjoj tavi, rastopite još malo maslaca i dodajte brašno. Mešajte dok se brašno ne lagano isprži i ne postane zlatno, otprilike 2-3 minuta. Zatim, polako dodajte ovo brašno u čorbu, stalno mešajući da ne nastanu grudvice. Ostavite da čorba kuva još 10 minuta kako bi se zgusnula.

 

Kada povrće omekša, u čorbu dodajte pavlaku za kuvanje i sve dobro promešajte. Kuvajte još nekoliko minuta dok čorba ne postane glatka i kremasta. Posolite i pobiberite po ukusu, a možete dodati i prstohvat muškatnog oraščića za dodatnu aromu.

 

Bonus video:

Kako da paradajz čorba ne bude kisela?

Error in getting video.

 

makonda-tracker