Ukoliko želite ukusan ručak na kašiku i to kašiku punu vitamina ova čorba je sjajan izbor za vas

Zimski dani su idealni za pripremu nekih malo složenijih jela i mada takozvana Bela čorba nije komplikovana i ona se više smatra zimskim jelom.
Za njenu prirpemu je potrebno dosta povrća i malo mesa, što je čini pravim izvorom vitamina i svih onih hranljivih materija koje su nam potrebne da izgradimo jak imunitet koji će nam pomoći da u vreme kad kolaju virusi ostanemo zdravi i snažni.
Ukoliko i vi volite ovu čorbu sledite dalje uputstvo i napravite ukusan obrok na kojem će vam ukućani i njihovi stomaci i te kako biti zahvalni.
Sastojci:
- 2 kašike maslaca
- 1 glavica crnog luka (sitno iseckana)
- 2 čena belog luka (sitno iseckana)
- 3 krompira (oljuštena i iseckana na kockice)
- 1 šargarepa (iseckana)
- 1 komad celera
- 2 bele zeleni
- 1,5 l pileće ili povrtne supe (može i voda s kockom)
- 300 g piletine
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 2 kašike brašna
- So, biber, muškatni oraščić po ukusu
- Peršun ili vlašac za dekoraciju (opciono)

Priprema:
U velikoj šerpi, zagrejte maslac na srednjoj vatri. Dodajte crni i beli luk i pržite dok ne omekšaju i postanu staklasti (oko 2-3 minuta). Dodajte iseckanu šargarepu, krompir i ostalo povrće. Propržite sve zajedno nekoliko minuta, uz povremeno mešanje.
Dodajte piletinu iseckanu na kockice, pileću ili povrtnu supu (ili vodu sa kockom) u šerpu, povremeno promešajte, poklopite i kuvajte na srednje niskoj temperaturi dok povrće ne omekša (oko 20-25 minuta).
U manjoj tavi, rastopite još malo maslaca i dodajte brašno. Mešajte dok se brašno ne lagano isprži i ne postane zlatno, otprilike 2-3 minuta. Zatim, polako dodajte ovo brašno u čorbu, stalno mešajući da ne nastanu grudvice. Ostavite da čorba kuva još 10 minuta kako bi se zgusnula.
Kada povrće omekša, u čorbu dodajte pavlaku za kuvanje i sve dobro promešajte. Kuvajte još nekoliko minuta dok čorba ne postane glatka i kremasta. Posolite i pobiberite po ukusu, a možete dodati i prstohvat muškatnog oraščića za dodatnu aromu.
Bonus video:
Kako da paradajz čorba ne bude kisela?