Ukolio se ljubitelj dezerata koji se brzo prave ovaj će vas potpuno oduševiti
Crnac bez jaja je stari, tradicionalni srpski kolač koji mogu da naprave svi, čak i početnici u kuhinji, bez bojazni da će negde pogrešiti. Kao što mu i samo ime govori, u njega ne idu jaja, pa se može napraviti i u posnoj verziji.
Koju god da odaberete samo pažljivo pratite uputstvo i ne brinite se, nema šanse da vam ne uspe iz prve.
Evo šta vam je sve potrebno za pravljenje ovog savršenog i preukusnog dezerta.
Sastojci:
- 2 šolje brašna
- 1 šolja šećera
- 1 šolja mleka (ili biljnog mleka za posnu verziju)
- 1/2 šolje ulja
- 2 kašike kakao praha
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- Prstohvat soli
Po želji: rendana čokolada, seckani orasi ili suvo grožđe
Priprema:
U većoj činiji pomešajte suve sastojke: brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, vanilin šećer i so. Dodajte mleko i ulje, pa sve dobro sjedinite dok smesa ne postane glatka. Ako želite, umešajte dodatke poput čokolade ili oraha.
Smesu sipajte u podmazan i pobrašnjen pleh ili obložen pek papirom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta (proverite čačkalicom – kada izađe suva, kolač je gotov). Po želji, kolač pospite prah šećerom, prelijte glazurom od čokolade ili poslužite uz džem.
Bonus video:
Majstor za gulaš otkrio originalni recept