neodoljiv i jednostavan

Najlepši čokoladni kolač najsmešnijeg imena: Recept za slatkiš CRNAC BEZ JAJA srpski specijalitet koji svima uspeva

0

Ukolio se ljubitelj dezerata koji se brzo prave ovaj će vas potpuno oduševiti 

foto: Shutterstock / Chris Hill
foto: Shutterstock / Chris Hill

Crnac bez jaja je stari, tradicionalni srpski kolač koji mogu da  naprave svi, čak i početnici u kuhinji, bez bojazni da će negde pogrešiti. Kao što mu i samo ime govori, u njega ne idu jaja, pa se može napraviti i u posnoj verziji.

 

Koju god da odaberete samo pažljivo pratite uputstvo i ne brinite se, nema šanse da vam ne uspe iz prve.

 

Evo šta vam je sve potrebno za pravljenje ovog savršenog i preukusnog dezerta.

 

Sastojci:

 

  • 2 šolje brašna
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja mleka (ili biljnog mleka za posnu verziju)
  • 1/2 šolje ulja
  • 2 kašike kakao praha
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica vanilin šećera
  • Prstohvat soli

 

Po želji: rendana čokolada, seckani orasi ili suvo grožđe

CRNAC BEZ JAJA JE SUPER DEZERT GOTOV ZA TILI ČAS
CRNAC BEZ JAJA JE SUPER DEZERT GOTOV ZA TILI ČAS foto: Vladislav Noseek/Shutterstock

Priprema:

 

U većoj činiji pomešajte suve sastojke: brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, vanilin šećer i so. Dodajte mleko i ulje, pa sve dobro sjedinite dok smesa ne postane glatka. Ako želite, umešajte dodatke poput čokolade ili oraha.

 

Smesu sipajte u podmazan i pobrašnjen pleh ili obložen pek papirom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta (proverite čačkalicom – kada izađe suva, kolač je gotov). Po želji, kolač pospite prah šećerom, prelijte glazurom od čokolade ili poslužite uz džem.

 

 

Bonus video:

Majstor za gulaš otkrio originalni recept 

Error in getting video.

 

 

makonda-tracker