brzo i preukusno

Šta je Kladdkaka? Recept za najlepšu čokoladnu švedsku tortu koja se pravi za 20 minuta i topi pod nepcima

0

Ako su vam se danas najavili gosti, a od juče vam nije ostalo ništa slatko ova tortica će raspametiti i vas i vaše goste 

foto: Shutterstock / iuliia_n
foto: Shutterstock / iuliia_n

Kladdkaka je švedska čokoladna torta koja se sprema brzo i jednostavno i sve koji su istinski ljubitelji slatkiša ostavalja bez daha. Osim što je veoma ukusna mnogi je obožavaju i zbog toga što se sprema za nepunih pola sata. 

 

Za njenu pripremu je potrebno samo sedam sastojaka koje verovatno već imate u svojoj kuhinji. Za pravljenje će vam trebati okrugli kalup, a unutrašnjost torte treba da bude mekana i sočna.

Sastojci:

 

 

  • 100 g putera
  • 2 jaja
  • 4 kašike kakaoa
  • 90 grama običnog brašna
  • 240 šećera
  • ½ kašičice soli
  • 1 kašičica vanilin šećera

 

Kladdkaka najlepša švedska čokoladna poslastica
Kladdkaka najlepša švedska čokoladna poslastica foto: Shutterstock / Trendy Rowdy

Priprema:

Zagrejte rernu na 200°C, ili 180°C ako imate rernu sa ventilatorom.


U jednoj posudi umutite jaja sa šećrom uz neprestano mešanje. Potom dodajte otopljeni puter. Umutite, pa zatim lagano malo po malo dodajte i suve sastojke, kakao, brašno, so i vanilin šećer.


Smesu sipajte u podmazan i kakaom posut kalup prečnika 23 cm i pecite 10-15 minuta u zavisnosti od rerne. Najlepša je kada je poslu

ite toplu ili prohlađenu. Odozgo je najbolje posuti prah šećer, mada može i topljena čokolada.

 

Bonus video:

Savršen recept za gulaš 

 

makonda-tracker