Praznici su tu, a pred vama je veliki izazov - kako ispeći svinjetinu u rerni, a da ne bude suva i posna
Ukoliko razmišljate o tome da svoje ukućane obradujete ukusnim komadom svinjskog mesa i ne želite da kupujete već gotovo pečenje u mesari ili pečenjari onda ste na pravom mestu.
Ono što je važno jeste da korica okolo ostane hrskava, a da unutra meso sačuva sočnost. Osim toga vodite računa i o tome da ga uslolite bar veče pre prečenja, tako će so predreti u meso i čak i onaj deo do kosti će biti ukusan i slan.
Ovo je recept za najlepše svinjsko pečenje, a vi ga pratite korak po korak i nema šanse da pogrešite.
Sastojci:
- 3,5 kg prasetine
- 5 kašičice soli
- 3 kašike sirćeta
- 6 kašika ulja
- 2 kašičice aleve paprike
Priprema:
Operite meso i osušite ga papirnim ubrusom, a zatim zasecite kožu oštrim nožem tako da so može da prodre i do dubljih slojeva. Kada je soljenje u pitanju, to je najbolje uraditi veče pre nego što planirate da ga pečete.
Meso stavite u posudu u kojoj ćete ga peći. Dole stavite pek papir ili ga podmažite svinjskom mašću. Zasecite kožicu, dobro posolite, pospite alevom paprikom, utrljajte začine, pa premažite uljem i sirćetom. Pokrijte folijom i ostavite da stoji do sutra.
Pre nego što krenete da ga pečete na don sipajte malo vode i stavite na u rernu zagrejanu na 250 C stepeni. Pecite oko 20 minuta, zatim smanjite temperaturu na oko 160C stepeni i pecite 4-5 sati.
Povremeno proveravajte pečenje, pripazite da ne zagori i dolivajte malo vode po potrebi. Pred kraj pojačajte malo temperaturu kako bi koža bila hrskavija. Kada se pečenje ispeklo, nekih 30-40 minuta ostavite da se lepo ohladi, a zatim ga isecite i poslužite.
Bonus video:
Da li je meso zdravo?