slasno & jednostavno

Savršeno predjelo za svaku slavu: 3 vrste posnih slanih rolnica spremaju se od 1 smese & neverovatno su ukusne!

0

Donosimo vam recepte koji će vašu trpezu učiniti nezaboravnom!

Ne zna se koja vrsta je ukusnija od koje
Ne zna se koja vrsta je ukusnija od kojefoto: tatui suwat/Shutterstock

Slavska trpeza je mesto gde se tradicija i ukus susreću, a posna predjela su neizostavni deo ovog svečanog trenutka.

 

Među njima, slane rolnice su pravi hit – jednostavne za pripremu, ali izuzetno efektne i ukusne.

 

Uz osnovnu smesu koja se lako prilagođava raznim ukusima, možete napraviti tri različite vrste rolnica koje će zadovoljiti i najzahtevnije goste.

 

Osnovna smesa za posne rolnice

 

Sastojci:

  • 250 g brašna (možete kombinovati pšenično i integralno)
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 50 ml ulja
  • 150 ml mineralne vode
  • Prstohvat soli

 

Priprema:

  1. Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so u jednoj posudi.
  2. Dodajte ulje i mineralnu vodu, pa mešajte dok ne dobijete glatko testo.
  3. Testo ostavite da odmara 15 minuta, a za to vreme pripremite različite nadeve.

 

1. Rolnice sa spanaćem i belim lukom

 

Sastojci za nadev:

 

Priprema:

  1. Izdinstajte spanać na maslinovom ulju sa belim lukom dok ne omekša.
  2. Posolite i pobiberite po ukusu, pa ohladite nadev.
  3. Testo razvucite u pravougaonik, rasporedite nadev po površini i urolajte.
  4. Rolat isecite na parčad, stavite na pleh i pecite 20 minuta na 200°C.

 

2. Rolnice sa pečurkama i prazilukom

 

Sastojci za nadev:

  • 200 g šampinjona (ili bilo kojih pečuraka)
  • 1 manji praziluk 2 kašike sojinog sosа
  • So i biber po ukusu

 

Priprema:

  1. Sitno naseckajte praziluk i pečurke, pa ih prodinstajte na malo ulja.
  2. Dodajte sojin sos, so i biber, i kuvajte dok tečnost ne ispari.
  3. Razvucite testo, premažite nadevom, pa urolajte.
  4. Rolnice stavite na pleh, premažite ih malo uljem i pecite 20 minuta na 200°C.

 

3. Rolnice sa ajvarom i seckanim maslinama

 

Sastojci za nadev:

  • 4 kašike ajvara
  • 100 g seckanih zelenih ili crnih maslina
  • Po želji: posni sir ili tofu (sitno izmrvljen)

 

Priprema:

  1. Pomešajte ajvar, seckane masline i sir (ako ga koristite).
  2. Rasporedite nadev po razvijenom testu i pažljivo urolajte.
  3. Rolnice isecite na parčad, stavite na pleh i pecite 20 minuta na 200°C.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Pobedničko jelo

 

 

makonda-tracker