bez mleka

Posni uštipci gotovi dok ste rekli "slast": Mekani su, sočni i jednako ukusni i uz slano i uz slatko

0

Ako nemate ideju za doručak ili večeru tokom Božićnog posta, s jednostavnim domaćim uštipcima ne možete da pogrešite.

Nemasni uštipci
Nemasni uštipcifoto: AS Food studio/Shutterstock

Ako poštujete Božićni post i niste mnogo iskusni u tome, možda imate muke da isplanirate jelovnik, ali zapravo uopšte nije toliko teško da hraniti se bez namirnica životinjskog porekla.

 

Mnogo je ideja za posni doručak ili večeru koje možete probati, a jednostavni domaći uštipci su s razlogom među omiljenima. Sigurno će vas zasititi, ukusni su, praktični i prave se očas posla.

 

 

Sastojci:

 

  • 400 g brašna
  • 1 kocka svežeg ili 1 kesica suvog kvasca
  • 250-300 ml mlake vode
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • ulje za prženje


Priprema

 

  1. Kvasac izdrobite ako je svež ili sipajte ako je suv, pa dodajte malo mlake vode i kašičicu šećera i dobro razmutite. Ostavite da odstoji desetak minuta.
  2. Dodajte brašno i ostatak vode, kao i so, pa promešajte varjačom i ostavite da naraste.
  3. Premesite posle 30 minuta, pa zagrejte ulje na srednjoj temperaturi, u dubokom tiganju.
  4. Umočite kašiku u zagrejano ulje (da se testo ne bi lepilo), pa njom vadite testo i spuštajte ga u tiganj.
  5. Pržite dok ne porumeni, pa okrenite i pržite još malo.
  6. Ređajte na papirni ubrus, kako bi upio višak ulja.

Po želji filujte uštipke slatkim ili slanim nadevom.

 

BONUS VIDEO

Počeo je Božićni post: Kakva je cena ribe u odnosu na prošlu godinu?

 

makonda-tracker