duh praznika

Starinski recept za najlepše bakine ORASNICE: Neodoljivo su hrskave i ukusne, a potrebna su vam samo 4 sastojka!

0

Idu praznici, a to znači da je pravo vreme za mirisne, domaće sitne kolače koji unose toplinu u svaku kuću.

Orasnice su omiljeni sitni kolači
Orasnice su omiljeni sitni kolačifoto: Shutterstock, Ilustracija

Među njima se orasnice izdvajaju kao omiljena poslastica koja nas podseća na detinjstvo i trenutke provedene uz baku u kuhinji.

 

Hrskavi spolja, a sočni iznutra, ovi kolači nose posebnu draž koja se krije u jednostavnosti pripreme i bogatom ukusu oraha.

 

Spremite se da osvojite srca ukućana ovim starinskim receptom koji će vas vratiti u neka srećnija, bezbrižna vremena.

 

Sastojci:

 

  • 250 g mlevenih oraha
  • 100 g šećera u prahu 1 belance (po potrebi još pola belanceta za mešanje)
  • 100 g sitno seckanih oraha za valjanje

 

Priprema:

 

  1. U činiji sjedinite mlevene orahe i šećer u prahu.
  2. Dodajte belance i mesite rukom dok ne dobijete glatku i pomalo lepljivu masu. Ako je previše suvo, dodajte još malo belanceta.
  3. Oblikujte smesu u duguljaste valjke debljine oko 1 cm, a zatim ih seckajte na parčiće dužine 5 cm.
  4. Svaki komad pažljivo oblikujte rukama, pa ga uvaljajte u sitno seckane orahe. Orasnice ređajte na pleh obložen papirom za pečenje.
  5. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 150°C oko 15 minuta, dok lagano ne porumene. Pazite da ne izgore – orasnice treba da ostanu svetle i mekane iznutra.
  6. Ostavite ih da se potpuno ohlade pre nego što ih poslužite.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ne propustite recept vrhunskog kuvara Raše danas u 18 časova za čuveni specijalitet

 

makonda-tracker