uživajte

Predlog jelovnika za Novu godinu: Uz ova jela doček 2025. godine biće uživanje za sva čula

0

Ako nemate mnogo vremena da sve spremate uoči 31. decembra većinu ovih recepata možete spremiti i dan ranije 

PREDLOG JELOVNIKA ZA NOVU GODINU
PREDLOG JELOVNIKA ZA NOVU GODINU foto: Syda Productions/Shutterstock

Novogodišnja noć je vreme za opuštanje i druženje, ali važan segment je naravno i trpeza, koja u toj noći treba da bude bogata i ukusna. Donosimo vam predlog za nekoliko jela kojima možete poslužiti svoje goste ukoliko se najave ili pak možete spremiti svojim ukućanima ako ostajete u toplini svog doma.

 

Meso je neizostavan deo svake novogodišnje trpeze za mnoge ljude, a pečenje nešto u čemu se uživa svim čulima. 

 

Evo predloga slatkih i slanih pikanterija u kojima možete uživati dok čekate da uplovite u 2025.

Pileća salata sa narom 

 

Pileća salata s narom je izuzetno ukusna i osvežavajuća a pored toga i veoma deokartivna. Sezona je slava i proslava pa je idealna za prazničnu trpezu.

 

Sastojci:

 

  • 400 g obarenog pilećeg belog mesa
  • 200 g kukuruza šećerca iz konzerve
  • 200 g neslanog kikirikija
  • 1 nar
  • 150 g majoneza
  • 150 g pavlake
  • mleveni biber
  • so

 

PILEĆA SALATA SA NAROM
PILEĆA SALATA SA NAROMfoto: IZVOR: YOUTUBE/DOWNSHIFTOLOGY, Youtube Printscreen

Priprema:

 

Obareno pileće belo meso (može se upotrebiti i preostalo meso iz supe) iseći na kockice. Kikiriki usitniti u električnom secku. Kukuruz šećerac izvaditi iz konzerve i ocediti od suvišne tečnosti.

 

Vrh nara odseći, pa bočne stranice zaseći na kriške i razdvojiti ih da bi se dobio izgled cveta. Nar okrenuti nadole, a zatim ga odozgo udarati varjačom kako bi ispalo seme. Ako su semenke čvrsto slepljene za koru, odvojiti ih ručno.

 

Posebno sjediniti majonez i pavlaku, pa umutiti žicom. U većoj činiji sjediniti piletinu, stabljike celera i kukuruz šećerac, dodati mleveni kikiriki i nar, pa promešati. Preliti mešavinom pavlake i majoneza, posoliti i pobiberiti, te dobro izmešati. Salatu ostaviti da se ohladi.

 

Slana torta od tost hleba

 

Sastojci za 2 pakovanja tost hleba:

 

  • 400 g majoneza
  • 400 g kisele pavlake
  •  so
  • 300 g šunke
  • 4 kisela krastavca
  • 2 kašike kečapa
  • 100 g feta sira
  • 200 g trapista
  • 4 tvrdo kuvana jaja

 

RECEPT ZA SLANU TORTU SA TOST HLEBOM
RECEPT ZA SLANU TORTU SA TOST HLEBOM foto: Shutterstock / Nenad Nedomacki

Priprema:

 

Pavlaku,majonez i malo soli pomešati i podeliti na 3 dela. Nožem odstraniti korice sa tost hleba. Poređati na veću tacnu, vodite računa da tost podelite na 3 dela. U jedan deo fila izrendajte kuvana jaja i kisele krastavčiće i poslažite drugi deo tost hleba. U drugi deo izrendajte šunku i feta sir. Premazite tost hleb i stavite 3 red hleba. U treći deo stavite kečap,izrendajte trapist sir. Celu tortu premažite ostatkom fila i odozgo narendajte tost hleb.

 

Svinjsko pečenje iz rerne

 

Sastojci:

 

  • 1 l vode
  • 1,5 kg svinjskog vrata
  • 1 kašika soja sosa
  • 20 g meda
  • 20 g senfa
  • 1 kašika mlevene paprike
  • 1 kašika mlevenog korijandera
RECEPT ZA NAJLEPŠE SVINJSKO PEČENJE
RECEPT ZA NAJLEPŠE SVINJSKO PEČENJEfoto: from my point of view/Shutterstock

Pripremite meso i marinirajte

 

Svinjski vrat zasecite na par mesta nožem. U posudi pomešajte sojin sos, med, senf, mlevenu papriku, so, biber i mleveni korijander. Sve dobro sjedinite. Svinjsko meso stavite u vatrostalnu posudu, pa preko sipajte marinadu i dobro utrljajte u meso. Pokrijte preko noći i ostavite da se marinira 12 sati u frižideru.

 

Ispecite svinjsko pečenje

 

Nakon tog vremena svinjsko meso prebacite na pek papir koji ste pokvasili i lepo umotajte. Stavite u tepsiju i pecite u zagrejanoj rerni na 160°C oko sat i po vremena.

 

Frulice sa sirom

 

Potrebno je:

 

  • 450 g sira
  • 2 čaše kiselog mleka
  • 1 prašak za pecivo
  • malo soli

 

  • 100 ml ulja
  • 100 ml mleka

 

  • 500 g tankih kora za pitu
  • malo susama
HRSKAVE FRULICE SA SIROM
HRSKAVE FRULICE SA SIROM foto: Ilić Milica / privatna arhiva

Priprema:

 

U posudi umutite sir, kiselo mleko, prašak za pecivo i so. U šolju pomešajte ulje i mleko. Otvorite kore, raširite, pa na svaku namažite po malo preliva od mleka i ulja, pa odozgo dve kašike smese od sira i jaja.

 

Razmažite lepo po celoj kori. Malo savijete na unutra krajeve, pa urolate u frulicu. Gledajte da ne bude previše široko, bolje je uže i ne pritiskajte rukama, već samo lagano rolate kako bi vazuh ostao unutra. Zbog toga pita bude spolja hrskava, a unutra meka i vazdušasta.

 

Frulice ređajte na pleh koji ste podmazali ili na koji ste stavili pek papir. Pecite oko pola sata na 200 stepeni. Izvadite gotovu pitu, poprskajte malo vode da malo omekani, pa kad se prohladi secite i uživajte.

 

Kuglice sa sirom i susamom

 

Sastojci:

 

  • 250 gr sitnog sira
  • 2 kasike kisele pavlake
  • 50 gr pečenog susama
KUGLICE MOŽETE VALJATI I U BILO ŠTA DRUGO, NE SAMO U SUSAM
KUGLICE MOŽETE VALJATI I U BILO ŠTA DRUGO, NE SAMO U SUSAM foto: Sergey Pokanevich/YouTube Printscreen

Priprema:

 

Sir i pavlaku izmešati, dodati susam, praviti kuglice. Možete ih i uvaljati u pečeni susam.

 

Čoko-moko torta bez pečenja

 

Sastojci:

 

  • 700 g keksa
  • 200 g šlag pene
  • 200 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 100 g čokolade
  • 100 g mlevena oraha
  • kafa turska ili instant
  • 2-3 kašike gustina
  • 750 ml mleka
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu
  • 300 ml vode
  • malo ruma
NAJLEPŠA ČOKO-MOKO TORTA
NAJLEPŠA ČOKO-MOKO TORTA foto: Anyone Can Cook with Dr.Alisha, Youtube Printscreen

Priprema

 

Mleko staviti da se kuva, pa dodati šećer po želji, vanilin šećer i čokoladu. Kad mleko provri i čokolada se istopi dodati gustin i skuvati čokoladnu kremu. U to dodati mlevene orahe, pa staviti da se ohladi.

 

U maslac dodati 2-3 kašike šećera u prahu pa umutiti penasto. Kad se ohladi krema, izmešati je sa umućenim maslacem, dodajte ako volite nekoliko kapi ruma i izmešajte da dobijete penastu kremu.

 

U šerpicu staviti 300ml vode pa zakuvajte kafu.Kroz kafu provucite keks pa ga ređajte u poslužavnik, preko keksa stavite nekoliko kašika kreme i razvucite po celoj površini. Zatim opet keks, sve do utroška kreme.

Ostavite da se dobro prohladi pa ukrasite šlagom ili već čime želite.

 

Bonus video:

Zasladite se slaninom 

 

makonda-tracker