Riba i prebranac su dobar izbor, ali šta kažete da svoje goste počastite nekim pomalo neočekivanim jelima?
Približava se jedna od najvećih slava kod Srba, a to je Sveti Nikola. Slava je posna jer spada u božićni post koji traje 40 dana. Ako ove godine slavite u krugu porodice potrudite se da trpeza bude raskošna.
Sveti Nikola je jedan od najvažnijih praznika u tradiciji mnogih naroda, a jelovnici za ovu priliku obično sadrže jela koja su u skladu sa postom, jer je u mnogim mestima običaj da se na ovaj dan ne konzumira meso.
Evo predloga za posni jelovnik za Svetog Nikolu
Predjelo:
Sarme sa pirinčem i povrćem – Tradicionalna sarmica, ali bez mesa, sa rižom, kiselim kupusom i začinima.
Pita sa prazilukom i sirom – Fina pita sa slojevima testa, praziluka i kisele pavlake ili sira.
Pečeni pasulj – Pasulj sa suvim začinima, paradajzom, crnim lukom i maslinovim uljem.
Salata od crvene leblebije – Lebelija sa crnim lukom, peršunom, maslinovim uljem i limunom.
Glavna jela:
Pečena riba (najčešće šaran ili som) – Riba je obavezna na stolu za Svetog Nikolu, pa je pečena riba sa začinima dobar izbor.
Punjeni šampinjoni sa sirom i začinskim biljem – Ukusni punjeni šampinjoni sa sirom i začinima, savršen za ljubitelje vegetarijanske hrane.
Pita sa krompirom i prazilukom – Jelo sa korama, krompirom, prazilukom i maslinovim uljem.
Zeleni grašak sa šampinjonima – Lagano jelo sa graškom i šampinjonima na maslinovom ulju.
Dezert:
Sveti Nikola kolači – Kolači sa orašastim plodovima, medom i suvim grožđem, koji su tradicionalni za ovaj praznik.
Medeni keksići – Keksići sa medom, cimetom i orasima, ukrašeni šećerom u prahu ili glazurom.
Pita od jabuka – Pita sa tankim korama, jabukama, cimetom i orasima.
Baklava – Slatka baklava sa orasima i medom, za one koji vole bogate i slatke deserte.
Piće:
Kompot od sušenog voća – Kompot od šljiva, jabuka, grožđa i drugih sušenih plodova.
Sok od narandže – Prirodni sok od narandže ili šipka, koji osvežava i daje bogatstvo vitamina.
Vino – Umeren izbor crnog ili belog vina, zavisno od ukusa.
Ovaj jelovnik je postan i bogat, sa velikim naglaskom na sezonske plodove i namirnice koje su dostupne u ovom periodu godine, a istovremeno se poštuju tradicije vezane za Svetog Nikolu.
Bonus video:
Veroučitelj o posti i važnoj funkciji koju on ima