neodoljive

Birajte - srpska, dalmatinska ili mađarska: 3 najlepša recepta za riblju čorbu koja će biti zvezda slavske trpeze

0

Sveti Nikola samo što nije, a domaćice već uveliko planiraju čime će počastiti goste. Posna slava nije slava bez dobre riblje čorbe, zo već svi dobro znaju

RIBLJA ČORBA NA SRPSKI NAČIN JE SAVRŠENA ZA SVETOG NIKOLU
RIBLJA ČORBA NA SRPSKI NAČIN JE SAVRŠENA ZA SVETOG NIKOLU foto: Shutterstock / Wolf Vuk

Ukoliko i vi planirate da napravite ovaj ukusni specijalitet od ribe pravo je vreme da spremite sve sastojke, pronađete recept kojem ćete ove godine pokloniti poverenje i krenete u pripremu.

 

Za nju je potrebno što više vrsta ribe, a ako imate i ikru onda ste na pravom putu da vas proglase vrhunskim kuvarem ili kuvaricom. Kako bismo vam olakšali potregu za savršenim receptom donosimo vam čak 3, a vi odaberite koji od njih vam se najviše dopada.

 

3 najlepša recepta za riblju čorbu koja su ukusna i popularna

Tradicionalna riblja čorba (srpski stil)

 

Sastojci:

 

  • 1 kg mešane rečne ribe (som, šaran, smuđ)
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 paprike (crvene)
  • 2 paradajza ili 200 ml soka od paradajza
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira
  • 1 kašičica mlevene paprike (ljute i slatke)
  • Lovorov list, so, biber

 

RIBLJA ČORBA NA SRPSKI NAČIN
RIBLJA ČORBA NA SRPSKI NAČIN foto: MariaKovaleva, Shutterstock

Priprema:

 

Crni luk sitno iseckajte i propržite u šerpi. Dodajte šargarepu, papriku i paradajz. Ubacite ribu, začine i krompir isečen na kocke.

Sipajte vodu da sve pokrije i kuvajte na srednjoj vatri oko 1 sat. Povremeno mešajte i dodajte začine po ukusu.

 

Dalmatinska riblja čorba

 

Sastojci:

 

  • 1 kg bele ribe (oslić, orada, brancin)
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 paradajza
  • 2 šargarepe
  • 100 ml belog vina
  • Maslinovo ulje, peršun, lovorov list, so, biber
DALMATINSKI RECEPT ZA RIBLJU ČORBU
DALMATINSKI RECEPT ZA RIBLJU ČORBU foto: Shutterstock / nelea33

Priprema:

 

Na maslinovom ulju propržite crni i beli luk. Dodajte šargarepu i paradajz.

Sipajte vino i kuvajte dok alkohol ne ispari. Dodajte ribu, vodu i začine. Kuvajte na laganoj vatri oko 40 minuta. Po želji servirajte s limunom i peršunom.

 

Riblja čorba na mađarski način (halászlé)

 

Sastojci:

 

  • 1 kg ribe (som, šaran)
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 paprike (crvene)
  • 2 paradajza
  • 1 kašika ljute i slatke mlevene paprike
  • 1 kašika paradajz pirea
  • So, biber, lovorov list
MAĐARSKI RECEPT ZA RIBLJU ČORBU
MAĐARSKI RECEPT ZA RIBLJU ČORBU foto: AS Foodstudio/Shutterstock

Priprema:

 

Sitno iseckajte crni luk i propržite. Dodajte papriku i paradajz, pa kuvajte  dok se ne zgusne.Ubacite ribu, začine i malo paradajz pirea. Dodajte dovoljno vode i kuvajte oko 1 sat. Po želji procedite čorbu i servirajte s ljutom paprikom i hlebom.

 

Bonus video:

Kako da paradajz čorba ne bude kisela?

 

makonda-tracker