Sveti Nikola samo što nije, a domaćice već uveliko planiraju čime će počastiti goste. Posna slava nije slava bez dobre riblje čorbe, zo već svi dobro znaju
Ukoliko i vi planirate da napravite ovaj ukusni specijalitet od ribe pravo je vreme da spremite sve sastojke, pronađete recept kojem ćete ove godine pokloniti poverenje i krenete u pripremu.
Za nju je potrebno što više vrsta ribe, a ako imate i ikru onda ste na pravom putu da vas proglase vrhunskim kuvarem ili kuvaricom. Kako bismo vam olakšali potregu za savršenim receptom donosimo vam čak 3, a vi odaberite koji od njih vam se najviše dopada.
3 najlepša recepta za riblju čorbu koja su ukusna i popularna
Tradicionalna riblja čorba (srpski stil)
Sastojci:
- 1 kg mešane rečne ribe (som, šaran, smuđ)
- 2 glavice crnog luka
- 2 paprike (crvene)
- 2 paradajza ili 200 ml soka od paradajza
- 2 šargarepe
- 2 krompira
- 1 kašičica mlevene paprike (ljute i slatke)
- Lovorov list, so, biber
Priprema:
Crni luk sitno iseckajte i propržite u šerpi. Dodajte šargarepu, papriku i paradajz. Ubacite ribu, začine i krompir isečen na kocke.
Sipajte vodu da sve pokrije i kuvajte na srednjoj vatri oko 1 sat. Povremeno mešajte i dodajte začine po ukusu.
Dalmatinska riblja čorba
Sastojci:
- 1 kg bele ribe (oslić, orada, brancin)
- 2 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 2 paradajza
- 2 šargarepe
- 100 ml belog vina
- Maslinovo ulje, peršun, lovorov list, so, biber
Priprema:
Na maslinovom ulju propržite crni i beli luk. Dodajte šargarepu i paradajz.
Sipajte vino i kuvajte dok alkohol ne ispari. Dodajte ribu, vodu i začine. Kuvajte na laganoj vatri oko 40 minuta. Po želji servirajte s limunom i peršunom.
Riblja čorba na mađarski način (halászlé)
Sastojci:
- 1 kg ribe (som, šaran)
- 2 glavice crnog luka
- 2 paprike (crvene)
- 2 paradajza
- 1 kašika ljute i slatke mlevene paprike
- 1 kašika paradajz pirea
- So, biber, lovorov list
Priprema:
Sitno iseckajte crni luk i propržite. Dodajte papriku i paradajz, pa kuvajte dok se ne zgusne.Ubacite ribu, začine i malo paradajz pirea. Dodajte dovoljno vode i kuvajte oko 1 sat. Po želji procedite čorbu i servirajte s ljutom paprikom i hlebom.
Bonus video:
Kako da paradajz čorba ne bude kisela?