Glavni sastojak ove izdašne domaće pite je krompir, a tu je i jedan "tajni" koji je čini još hranljivijom i ukusnijom.
Predjelo je za mnoge omiljeni deo slavske trpeze, a ako ste ljubitelj domaćih peciva, ova posna pita je nešto što morate imati u porodičnom kuvaru!
Predstojeća slava Sveti Nikola podrazumeva posnu trpezu, u koju će se odlično uklopiti čuvena manastirska pita, koja se pravi o gotovih kora, krompira i "tajnog sastojka" – soje.
Ona je vrlo sočna i interesantnog ukusa, a vaši gosti će biti oduševljeni idejom.
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za pitu
- 5 krompira (srednje veličine)
- 3 glavice crnog luka (veće)
- 150 g soje
- so i suvi začin po ukusu
- ulje po potrebi
Priprema
- Oljuštite i skuvajte krompir dok ne bude mekan toliko da viljuška može da prođe kroz njega. U međuvremenu potopite soju, pa kad nabubri, procedite je.
- Nakon što se krompir prohladi, isecite ga na manje kriške i pomešajte sa sojom.
- U tiganj sipajte malo ulja, pa propržite sitno iseckan crni luk. Kad bude staklast, preko dodajte krompir i soju, pa pospite suvi začin i dobro promešajte.
- Dinstajte nekoliko minuta, a zatim posolite i sklonite s vatre.
- Koru za pitu poprskajte uljem, pa na nju namažite smesu od krompira i soje i motajte. Po želji možete peći pitu kao "frulice", "pužiće", u obliku sarmi itd. Ponavljajte dok ne potrošite sav materijal i ređajte po plehu koji ste obložili papirom za pečenje.
- Pecite u rerni zagrejanoj prethodno na 180 stepeni, sve dok lepo ne porumeni.
Kad izvadite iz rerne, obavezno pokrijte pitu čistom krpom kako bi ostala mekana, pa posle 15-20 minuta secite po želji i prebacite u kutiju, koju ćete dobro zatvoriti da stoji do seviranja.
BONUS VIDEO
Koliko košta proslaviti krsnu slavu u Srbiji?