neodoljivi zalogajčići

Slane posne kuglice za Sv. Nikolu: Brzo predjelo od graška savršeno za slavsku trpezu (RECEPT)

0

Predstavljamo vam recept za lagane domaće kuglice, iznutra kremaste, uvaljane u susam kojima je teško odoleti.

Slane bombice sa susamom i graškom
Slane bombice sa susamom i graškomfoto: Jens Holzmann/Shutterstock

Slano predjelo jedan je od najvažnijih delova slavske trpeze jer je uvod u veliki ručak, a pored toga što nam je bitno da ovo hladno posluženje bude ukusno, težimo i tome da ono bude dekorativno.


Čest izbor su slane kuglice od povrća, naročito kada je reč o posnom jelovniku kakav se planira za obeležavanje Svetog Nikole, a postoji mnogo opcija, poput loptica od kuvanog krompira.


Danas vam predstavljamo recept za brze kuglice iz rerne koje smo pronašli u indijskoj kuhinji, a od ovih sastojaka ćete dobiti mnogo slanih bombica od graška.

Sastojci:

 

  • 400 g graška
  • 1 čen belog luka
  • 1 šargarepa, srednje veličine
  • 1 šaka sitno seckanog peršuna
  • 150 g semenki suncokreta
  • 30 g semenki bundeve
  • 2-4 kašičice ulja
  • 1/2 kašičice mlevene paprike (više po želji)
  • 50 g susama
  • 1/2 kašičice kurkume
  • ulje po potrebi


Priprema

 

  1. Skuvajte i dobro procedite grašak.
  2. Uključite rernu na 180 stepeni i obložite pleh za pečenje pek-papirom.
  3. Ubacite u blender sve sastojke osim susama, kurkume i kokosovog ulja, pa blendajte dok se sve lepo ne usitni i ne izmeša tako da dobijete testo.
  4. Uzmite jednu supenu kašiku testa, pa oblikujte u lopticu, pa je uvaljajte u susam i ređajte po plehu i ponavljajte dok ne potrošite materijal.
  5. Potom pospite kuglice kurkumom i na kraju po svemu poprskajte malo ulja.
  6. Pecite oko 20 minuta, pa izvadite, okrenite loptice, poprskajte ponovo kokosovim uljem, pojačajte rernu na 200 stepeni, pa pecite još malo.

Ovako pripremljene kuglice u frižideru mogu da stoje pet dana, a mogu i da se zamrznu.

 

BONUS VIDEO

Počeo je Božićni post: Kakva je cena ribe u odnosu na prošlu godinu?

 

makonda-tracker