Predstavljamo vam recept za lagane domaće kuglice, iznutra kremaste, uvaljane u susam kojima je teško odoleti.
Slano predjelo jedan je od najvažnijih delova slavske trpeze jer je uvod u veliki ručak, a pored toga što nam je bitno da ovo hladno posluženje bude ukusno, težimo i tome da ono bude dekorativno.
Čest izbor su slane kuglice od povrća, naročito kada je reč o posnom jelovniku kakav se planira za obeležavanje Svetog Nikole, a postoji mnogo opcija, poput loptica od kuvanog krompira.
Danas vam predstavljamo recept za brze kuglice iz rerne koje smo pronašli u indijskoj kuhinji, a od ovih sastojaka ćete dobiti mnogo slanih bombica od graška.
Sastojci:
- 400 g graška
- 1 čen belog luka
- 1 šargarepa, srednje veličine
- 1 šaka sitno seckanog peršuna
- 150 g semenki suncokreta
- 30 g semenki bundeve
- 2-4 kašičice ulja
- 1/2 kašičice mlevene paprike (više po želji)
- 50 g susama
- 1/2 kašičice kurkume
- ulje po potrebi
Priprema
- Skuvajte i dobro procedite grašak.
- Uključite rernu na 180 stepeni i obložite pleh za pečenje pek-papirom.
- Ubacite u blender sve sastojke osim susama, kurkume i kokosovog ulja, pa blendajte dok se sve lepo ne usitni i ne izmeša tako da dobijete testo.
- Uzmite jednu supenu kašiku testa, pa oblikujte u lopticu, pa je uvaljajte u susam i ređajte po plehu i ponavljajte dok ne potrošite materijal.
- Potom pospite kuglice kurkumom i na kraju po svemu poprskajte malo ulja.
- Pecite oko 20 minuta, pa izvadite, okrenite loptice, poprskajte ponovo kokosovim uljem, pojačajte rernu na 200 stepeni, pa pecite još malo.
Ovako pripremljene kuglice u frižideru mogu da stoje pet dana, a mogu i da se zamrznu.
BONUS VIDEO
Počeo je Božićni post: Kakva je cena ribe u odnosu na prošlu godinu?