Ukoliko razmišljate šta biste mogli da promenite kada je slavska trpeza u pitanju salate su odličan izbor
Vreme velikog posta uveliko traje, a sada više nego ikada su nam potrebne ideje za pripremu ukusnih specijaliteta koji su posni. Budući da se bliži Sveti Nikola ideja za pripremu posnih pikanterija nikad dosta.
Ukoliko i vi želite da uvedete neke novine na posnu trpezu, bilo da su u pitanju slave ili svakodnevna ishrana onda treba da razmišljate o nekim zdravijim varijantama.
Pred vama je 5 najlepših zdravih, vitaminskih salata koje će oduševiti čak i one koji salate retko kada konzumiraju.
Posna salata sa krompirom i kiselim krastavcima
Sastojci:
- 4 srednja krompira
- 3-4 kisela krastavca
- 1 crvena paprika
- 1 crni luk
- Maslinovo ulje
- So, biber, ocat po ukusu
Priprema:
Krompir skuvati u ljusci, ohladiti i iseći na kockice.
Kiseli krastavci, paprika i crni luk iseći na sitne komade.
U velikoj posudi pomešati sve sastojke, začiniti solju, biberom, maslinovim uljem i malo octa po želji.
Posna salata sa leblebijama
Sastojci:
- 200 g kuvane leblebije
- 1 crvena paprika
- 1 krastavac
- 1 crni luk
- 2 kašičice maslinovog ulja
- So, biber, limunov sok
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte kuvane leblebije, isečenu papriku, krastavac i crni luk.
Dodajte maslinovo ulje, so, biber i limunov sok po ukusu.
Posna salata sa paradajzom, avokadom i crnim pasuljem
Sastojci:
- 2 avokada
- 2 paradajza
- 1 crni pasulj (skuvaš ili iz konzerve)
- Sok od 1 limuna
- So, biber
Priprema:
Avokado i paradajz iseći na kockice.
U velikoj posudi pomešati povrće sa crnim pasuljem.
Dodati sok od limuna, so i biber po ukusu.
Posna salata sa kupusom i šargarepom
Sastojci:
- 1/2 glavice crvenog kupusa
- 2 šargarepe
- 1 manji crni luk
- Maslinovo ulje
- Limunov sok, so, biber
Priprema:
Crveni kupus sitno iseckati ili narendati.
Šargarepu i crni luk takođe iseckati ili narendati.
U velikoj posudi pomešati sve sastojke i začiniti maslinovim uljem, limunovim sokom, soli i biberom.
Posna salata sa pečurkama i graškom
Sastojci:
- 200 g pečuraka (sveže ili iz konzerve)
- 1 šolja graška
- 1 crni luk
- Maslinovo ulje
- So, biber, svež peršun
Priprema:
Pečurke iseći na tanke listiće i propržiti ih na maslinovom ulju.
Grašak skuvati i ohladiti.
Crni luk iseckati na sitno.
U posudi pomešati sve sastojke, dodati so, biber i svež peršun.
Ove salate su osvežavajuće i odlične za post, jer ne sadrže majonez niti druge sastojke životinjskog porekla.
Bonus video:
Pileća mućkalica i tartor salata