Ko kaže da ne može posno? 3 najlepša recepta za posnu carsku pitu savršenu za Svetog Nikolu i druge praznike

0

Slavska trpeza mora da bude nešto posebno, a takvom ćete je učiniti ako spremite specijalitete o kojima će pričati svi gosti 

foto: Shutterstock / Mariana Romaniv
foto: Shutterstock / Mariana Romaniv

Tokom velikog Božićnog posta na trpezama u mnogim domovima nalaze se brojna jela koja su bez jaja, mleka i drugih sastojaka životinjskog porekla.

 

Među njia je i carska pita, a ako se pitate kako posna evo odgovora za vas.

 

Posna carska pita je tradicionalno jelo koje se priprema u vreme posta, a može imati različite varijante zavisno od sastojaka. Evo tri recepta za ukusnu posnu carski pitu:

Posna carska pita sa povrćem

 

Sastojci:

 

  • 500 g kora za pitu
  • 3 šargarepe
  • 2 krompira
  • 1 crvena paprika
  • 1 crni luk
  • 100 g pečuraka (po želji)
  • So, biber, suvi začin
  • Ulje

 

POSNA PITA SA POVRĆEM
POSNA PITA SA POVRĆEMfoto: Shutterstock / Goskova Tatiana

Priprema:

 

U velikoj posudi, na malo ulja propržite sitno seckani crni luk. Dodajte iseckane šargarepe, krompir i crvenu papriku, pa propržite nekoliko minuta.

Dodajte iseckane pečurke (ako ih koristite), začine, so i biber, pa kuvajte dok povrće ne omekša.

 

U velikoj tepsiji, prvo stavite jednu koru, premažite je uljem, pa stavite sloj povrća. Zatvorite sa još jednom korom i ponovite postupak dok ne potrošite sve kore i fil.

 

Posnu pitu pecite u unapred ugrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta dok ne postane zlatno smeđa.

 

Posna carska pita sa pirinčem i povrćem

 

Sastojci:

 

  • 500 g kora
  • 200 g pirinča
  • 1 crni luk
  • 1 crvena paprika
  • 2 paradajza
  • 100 g brokolija
  • 1 šaka suvog grožđa (po želji)
  • So, biber, maslinovo ulje

 

PITA SA PIRINČEM
PITA SA PIRINČEM foto: Shutterstock / ivan_kislitsin

Priprema:

 

Pirinač skuvajte prema uputstvu na pakovanju. Ocedite ga.

U tavi propržite sitno iseckani crni luk, dodajte iseckanu papriku i paradajz, pa sve propržite dok povrće ne omekša.

Dodajte skuvan pirinač, brokoli, začine i suvo grožđe, i dobro sjedinite sve sastojke.

 

Na dno tepsije stavite prvu koru, premažite je uljem, pa rasporedite fil. Prekrijte korom i ponovite postupak dok ne potrošite sve kore i fil.

Pitu pecite na 200°C oko 40 minuta dok ne postane zlatno smeđa.

 

Posna carska pita sa spanaćem i sojom

 

Sastojci:

 

  • 500 g kora
  • 300 g svežeg spanaća (ili smrznutog)
  • 100 g sojinih ljuspica (ili tofu po želji)
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • So, biber, maslinovo ulje, suvi začin

 

RECEPT ZA POSNU PITU SA SPANAĆEM
RECEPT ZA POSNU PITU SA SPANAĆEM foto: Gaus Alex/Shutterstock

Priprema:

 

U tavi, na malo ulja propržite sitno iseckani crni i beli luk, dodajte špinat (ako koristite svež, operite i sitno iseckajte) i propržite dok ne uvene. Ako koristite smrznuti, samo ga rastopite.

 

Dodajte sojino meso (prethodno skuvano prema uputstvu) ili tofu (sitno izgnječen) i dobro sve promešajte. Posolite i pobiberite.

 

Na dno tepsije stavite jednu koru, premažite je uljem, pa stavite sloj fila. Prekrijte korom i ponovite dok ne potrošite sve kore. Pitu stavite u unapred ugrejanu rernu na 200°C i pecite 30-40 minuta dok ne postane zlatna.

 

Svaka od ovih pita je hranljiva, ukusna i savršena za vreme posta.

 

Bonus video:

Zasladite se slaninom

 

makonda-tracker