miris zime

Otkrivamo tajnu: Kako da napravite savršen "Pumpkin spice latte" kod kuće & to bez aparata za kafu, za samo 10 minuta?

0

Donosimo vam detaljno uputstvo, korak po korak!

Evo koja je tajna kafe majstora
Evo koja je tajna kafe majstorafoto: Shutterstock/Alexandra Lande

Godinama unazad, Pumpkin spice latte bio je sinonim za jesenju i zimsku atmosferu. Njegov prepoznatljivi ukus tople začinske mešavine i kremaste teksture privlači ljubitelje širom sveta, dok kafići naplaćuju pozamašne sume za ovu sezonsku poslasticu. Međutim, sada više ne morate da izdvajate bogatstvo ili pitate bariste za tajni recept. 

 

Sastojci za 1 porciju

 

  • 250 ml mleka (možete koristiti i biljno mleko: bademovo, ovsenovo ili sojino)
  • 1 kašika pirea od bundeve (možete ga napraviti sami ili kupiti gotov)
  • 1 kašičica začina za bundeve (mešavina cimeta, muskatnog oraščića, đumbira i karanfilića)
  • 1 kašičica vanilin ekstrakta
  • 1-2 kašike šećera ili zaslađivača po izboru
  • 60 ml sveže skuvane jake crne kafe ili instant espresa
  • Šlag za dekoraciju (opciono)

 

Priprema

 

  1. U šerpici srednje veličine pomešajte pire od bundeve, šećer i začin za bundeve. Stavite na srednju temperaturu i lagano mešajte dok smesa ne postane glatka i aromatična (oko 1-2 minuta).
  2. Sipajte mleko u šerpu i nastavite da mešate dok se sve lepo ne sjedini. Zagrevajte, ali nemojte dozvoliti da mleko provri – cilj je da bude toplo i blago penasto. Dodajte vanilin ekstrakt na kraju.
  3. Sipajte skuvanu kafu u šerpu sa mlekom i bundevom. Lagano mešajte da se svi ukusi prožmu. Ako nemate espreso aparat, instant kafa ili jaka turska kafa mogu poslužiti kao savršena zamena.
  4. Sipajte svoj Pumpkin spice latte u omiljenu šolju. Po želji, dodajte šlag na vrh i pospite još malo začina za bundeve ili cimeta za dodatni vizuelni i ukusni užitak.

 

Ova kafa je postala veoma popularna
Ova kafa je postala veoma popularnafoto: Christina Tkacik / Newscom / Profimedia

Saveti za najbolje rezultate

 

  • Ako nemate pire od bundeve, lako ga možete napraviti kod kuće. Samo ispecite kockice bundeve u rerni na 200°C dok ne omekšaju, pa ih izblendirajte u glatku smesu.
  • Za dodatno penasto mleko, koristite ručnu mutilicu ili jednostavno dobro izmućkajte mleko u zatvorenoj teglici pre dodavanja u šerpicu.
  • Uvećajte količine sastojaka da biste napravili veći lonac i poslužili celo društvo!

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Evo poslastice iz najluđih snova!

 

 

makonda-tracker